Hoppa till huvudinnehåll

Konsumenten står skyddslös med en sprucken soffa

Om en kund har köpt en soffa som visat sig vara sprucken och illa tapetserad är det inte självklart att kunden får byta den. Har konsumenten ett konsumentskydd i marknadsekonomins Finland?

En äldre kvinna är inte nöjd med sitt möbelköp från en stor möbelhall. Hon såg inte att soffan var sprucken för hallen var så mörk. Dessutom är soffan uselt tapetserad och alla spikar lossnar. Direktören påstår att soffan skall se så ut och kvinnan får inte byta den. Vem skall hon ta sig till?

En bedragen människa i nutidens Finland är inte en ovanlig händelse. Säljaren har inte ansvar att byta varan. Finland är en marknadsekonomi vilket lite förenklat betyder att industri och näringslivet vill öka sin produktion så mycket som möjligt, menar redaktörern. Med förpackningar, mode, reklam och slogans.

Konsumentskyddet är inte tillräckligt i Finland. 1965 grundades ett konsumentråd. Men man kan inte bestämma, bara avge rekommendationer. Reklamationssekreteraren har mycket att göra, det finns en mängd nämnder: för teknologi, tvätterier, hemelektronik, päls..

Det är bra att känna till varans egenskaper på förhand. Men det finns inte en instans med sakliga tester. Hushållsmaskinerna testas bäst. Men också här är det fråga om en mängd instanser.

Soffkunden skall gå vidare till rådstuvurätten med sin spruckna soffa.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Torghandel och köphysteri

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.