Hoppa till huvudinnehåll

Resultatlöst möte mellan Kerry och Lavrov

Lavrov och Kerry möts i Washington.
Lavrov och Kerry möts i Washington. Bild: EPA/Sergei Ilnitsky lavror och kerry

USA och Ryssland nådde inget genombrott i försöken att lösa krisen i Ukraina när ländernas utrikesministrar träffades i Paris igår kväll.

USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov förhandlade i över fyra timmar utan att nå någon konkret överenskommelse.

Lavrov ansåg ändå att mötet var konstruktivt medan Kerry underströk att man är ense om att det måste gå att finna en diplomatisk lösning på krisen.

Utrikesministrarna diskuterade bland annat USA:s förslag att de ryska trupperna dras tillbaka från Ukrainas gräns till sina baser och att internationella observatörer i gengäld garanterar den ryska minoritetens rättigheter i Ukraina.

Lavrov återupprepade Rysslands krav på att Ukraina borde anta ett mer federalt system, med större självstyre för ryskspråkiga i Ukraina.

-Vi är övertygade om att federalism är ett viktigt element i grundlagsreformerna. Vi måste nå konsensus, en kompromiss mellan regionerna i Ukraina, sa Lavrov.

"Inga beslut om Ukraina utan Ukraina"

Kerry vidhöll att Ryssland har agerat olagligt men bägge utrikesministrar försäkrade att de vill fortsätta att arbeta för en nedtrappning av det spända läget.

Kerry krävde också att den nya ledningen i Ukraina får delta i förhandlingarna.

-Vi kommer kommer inte att acceptera en väg framåt utan Ukraina vid bordet. Det här är en klar princip, inga beslut om Ukraina utan Ukraina, sa Kerry.

Läs också: Lavrov och Kerry kallade till blixtmöte

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes