Hoppa till huvudinnehåll

Socialister led brakförlust i Frankrike

Marine Le Pen anländer till Front nationals högkvarter för att hålla segertal.
Marine Le Pen anländer till Front nationals högkvarter för att hålla segertal. Marine Le Pen anländer till Front nationals högkvarter för att hålla segertal. Bild: EPA/ETIENNE LAURENT front national

I Frankrike har de styrande socialisterna lidit en brakförlust i den andra omgången av lokalvalet. De konservativa och ytterhögern gick kraftigt framåt.

Preliminära resultat tyder på att det ledande oppositionspartiet, konservativa UMP tog över borgmästarämbetet i 140 städer som har styrts av socialisterna.

Det främlingsfientliga Nationella Fronten tar över styret i 11 städer främst i södra Frankrike, vilket är det klart bästa resultatet för partiet i lokalval.

Socialistiska supportrar under kommunalvalet i frankrike. Socialisterna förlorade valet men vann Paris.
Socialiststiska väljare i Paris, där deras parti segrade. Socialistiska supportrar under kommunalvalet i frankrike. Socialisterna förlorade valet men vann Paris. Bild: EPA/IAN LANGSDON socialister

-Glastaket har krossats, ingen kan förneka att det här var en väldig seger för oss, jublade partiets ledare Marine Le Pen i sitt segertal.

Paris fick första kvinnliga borgmästaren

Socialisterna vann i alla fall i Paris som får sin första kvinnliga borgmästare, Anne Hidalgo.

Hon vann klart med nästan 55 procent av rösterna.

President François Hollande överväger att byta ut premiärminister Jean-Marc Ayrault efter socialisternas förlust.

Både premiärministern och inrikesminister Manuel Vallis som tippas ta över träffade Hollande igår när resultatet började bli klart.