Hoppa till huvudinnehåll

"Visst kan vuxna leka"

Schackpjäser
Schackpjäser Bild: YLE/Arja Lento intellekt

- Initialt kan vi vuxna finländare ha lite svårt att släppa loss och leka - men när vi kommer igång och blir varma i kläderna finns det knappast något som kan stoppa oss! Så säger Kim Kurenmaa som driver ett äventyrs- och upplevelseföretag i Vasa och har stor erfarenhet att ordna lekfulla tillställningar för firmor, svensexor, möhippor, födelsedagsgäng och liknande.

Kurenmaa, som brukar kalla sig "professionell lekfarbror", anser att det är väldigt viktigt att också vuxna kan släppa loss och leka. I dagens prestationsinriktade samhälle med konstanta krav på att hela tiden leverera behövs det en motvikt där man får släppa fram kreativiteten, lekfullheten och att bara få vara tillsammans och göra någonting roligt. Kan det ändå vara litet knepigt för vissa att lossa på slipsen och riktigt släppa loss?

- Ja det kan det faktiskt, säger Kurenmaa. Men tack och lov har det visat sig att det i så gott som alla grupper finns de här "clowntyperna", som kan skoja till det. De fungerar som en länk mellan mig och det övriga sällskapet och då brukar det gå som på räls sen. Du glömmer vardagen för en stund, skrattar, skojar och hittar kanske rentav på lite bus. Som att till exempel tänja på reglerna nu och då, det brukar jag se som kreativt.

Kim Kurenmaa betonar ändå att ingen deltagare får göras till åtlöje genom att tvingas skilja sig från mängden på något sätt. Laget skall stå och falla tillsammans och ingen skall behöva skämmas för någonting. Det finns, menar han, inget som är rätt eller fel utan det är bara att frejdigt pröva på och försöka sitt bästa. Och så har han noterat en positiv sak.

- Här behövs ingen alkohol för att vi ska ha det roligt. Vi blir allt duktigare på att lätta på det allvarliga finländska lynnet enbart genom att vi ger oss hän i lekfulla tävlingar och upptåg. Så visst kan vuxna leka, säger Kim Kurenmaa.

Läs också:
Lek genom tiderna

Nyligen publicerat - Vega