Hoppa till huvudinnehåll

100 000 liter stor oljecistern läcker i Sibbo

brandbilar
brandbilar Bild: YLE/Stefan Härus östra nyland

Räddningsverket jobbar hårt med att tömma en läckande oljecistern i Sibbo. Den värsta faran är nu över. Cisternen är tömd till största delen.

Det är ventilsystemet som är sönder. Omkring 46 000 liter har pumpats till en tankbil, 9 000 liter finns nu i mindre behållare och kvar i tanken är cirka 9 000 liter olja, berättar dejourerande brandmästare Leif Ekholm vid Räddningsverket i Östra Nyland, på tisdag kväll.

En liten mängd olja har läckt ut på marken och en sugbil är beställd för att putsa upp den. Under förmiddagen väntas tankbilar anlända som kan tömma hela cisternen. Enligt Ekholm behövs det två bilar med släp för att rymma oljan ifall cisternen är full.

Saneringsarbetet fortsätter på onsdag

Räddningsmanskapet tömmer oljecisternen under tisdagen och putsar upp markytan. Sedan tar ett företag över oljebekämpningen. Asfaltytan kring oljecisternen måste troligtvis brytas upp och marken grävas upp för att få bort nedsmutsad jord. Det arbetet börjar troligtvis på onsdag och pågår tills marken är fri från föroreningar.

Enligt Räddningsverkets uppgifter finns cisternen på Ingmans område och ägs av Kervo Energi.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland