Hoppa till huvudinnehåll

Conan O’Briens favoriter till Helsingfors

Miska Kajanus
Miska Kajanus har svårt att hållas stilla. Miska Kajanus Bild: YLE/Ted Urho impronation biennale

Under hela april fylls staden av improvisationsteater. Höjdpunkten är den New York-baserade gruppen Upright Citizens Brigade, berättar Miska Kajanus, en av arrangörerna för Impronation Biennale Festival.

På sin höjd brukar skådespelarna be åskådarna ropa ut ställen där en scen kan äga rum. - Miska Kajanus

Gruppen UCB, som grundades i New York på 1970-talet hör till Conan O’Briens favoriter, och uppträder regelbundet i humorprogrammet Saturday Night Live.

- De är helt fantastiska, de är gänget som moderniserade improvisationsteatern och tog den in på 2000-talet, förklarar Kajanus entusiastisk.

Festival hela månaden

Impronation Biennale Festival börjar den första april och håller på till den sista. Enligt Kajanus behövdes en hel månad för att få allt att rymmas.

- När vi planerade festivalen insåg vi att det finns så mycket vi vill ha med och förverkliga, så det krävs trettio dagar, förklarar han.

Festivalen är också utspridd i olika delar av staden.

- Det finns alltid någonting på gång över allt i staden, så man behöver aldrig gå långt.

Top tre för nybörjaren

Kajanus har en klar lista på tre grejer man borde se, om man inte upplevt improvisationsteater förut.

- Impro på engelska på Molly Malone’s, Finlands längsta såpopera på Kellariteatteri, och så Upright Citizens Brigade på Le Bonk i slutet av månaden, räknar han snabbt upp.

Har man inte gått på improteater förut behöver man inte vara rädd.

- De drar inte upp dig på scenen och tvingar inte publiken att vara med. På sin höjd brukar skådespelarna be åskådarna ropa ut ställen där en scen kan äga rum, förklarar Kajanus.