Hoppa till huvudinnehåll

HIFK lämnar ligan, Litmanen till Iran, HJK byter namn…

HIFK, slutspel våren 2014
Flyttar HIFK till Sverige? HIFK, slutspel våren 2014 Bild: Lehtikuva hifk

Den 1 april har fört med sig en hel del märkliga nyheter också inom idrotten. Bland annat har det rubricerats att Jari Litmanen blir Irans tränare i fotbolls-VM och att HIFK liksom Jokerit lämnar den inhemska ishockeyligan.

Det är Suomikiekko.com som skriver att Helsingfors IFK beslutat sig för att se sig om efter nya utmaningar efter Jokerits flytt till KHL. HIFK ska byta till den svenska hockeyligan och ska där i rysk anda kallas för ”Helsingfors röda maskin”.

Jari Litmanen
Jari Litmanen tränar Iran i VM? Jari Litmanen Bild: EPA / Olaf Kraak jari litmanen
Sportti.com kommer i sin tur med fotbollsbomben att Jari Litmanen tränar Irans landslag i sommarens VM i Brasilien. Det lokala förbundets ordförande Ravshid Aprilahman bekräftar att Litmanen lotsar Iran åtminstone över VM-tävlingarna.

Finländska färger blir det också i fotbolls-VM 2018, om man får tro Suomifutis.com. Enligt webbsajten tar Helsingfors över en del av matcherna som ursprungligen skulle spelas i Ryssland. I och med det får Finland givetvis också delta i turneringen, vilket har fått bland annat Sami Hyypiä att återuppta karriären.

HJK meddelar i sin tur om en namntvist. Enligt klubben har språkmyndigheter krävt att HJK i fortsättningen bör heta HJ, och Helsingfors tingsrätt håller med. Därmed måste HJK som det ser ut nu slopa K:et från och med början av maj.

Skidförbundet informerar att man valt nya chefstränare för skid-, back- och det kombinerade landslaget. Och det är ganska överraskande val. Den tidigare skidlotsen Magnar Dalen tar nu hand om backhoppningen, kombinerade tränaren Petter Kukkonen skidåkningen, medan backcoachen Pekka Niemelä blir ansvarig för nordisk kombination.

Läs också