Hoppa till huvudinnehåll

”Hur mycket tar du i bänkpress?”

Far och son Smulter tränar
Far och son Smulter tränar Bild: YLE smulter

Troligen har nästan alla som någon gång besökt ett gym en relation till övningen bänkpress, en övning som kanske skulle kunna sägas vara nära nog ett universellt standardmått för styrka. Frågan ”hur mycket tar du i bänkpress?” är nog något många styrketränande någon gång har fått.

Ställer man den frågan till någon av SFI-lyftarna Kenneth ”Kenta” Sandvik (ÅKK), Ove Lehto (ÅKK) eller Fredrik ”Freddi” Smulter (MIF) så är risken stor att man ändå får ett svar som man har svårt att relatera till. Orsaken till detta är att svaret från alla tre av dem kommer att vara ”över 300kg”!

Personbästa för Ove ligger på 330kg, Kenta på 350kg och Freddi på 361kg, vikter som låter helt otroliga och som man får svårt att förstå. Hur skall man då kunna få en uppfattning om hur mycket detta egentligen är? Kanske kan man fundera på att jämföra dessa herrar med de bästa i världen för att kunna få ett mått på hur starka de egentligen är? Svaret på den frågan kan man dock med säkerhet relatera till, alla tre har nämligen varit världsmästare i bänkpress!

Faktum är att under tio års tid, mellan 2003 och 2012, så var det någon av dessa tre som klev överst på pallen då herrarnas tungviktsklass avgjordes under världsmästerskapen i bänkpress. Kenta inledde eran då han tog sitt första VM-guld 2003 vilket han sedan följde upp med ytterligare fyra raka guld fram till 2007. Året efter, 2008, var Kenta borta från tungvikten på grund av sjukdom, men då var det istället klubbkamraten Ove som tog hem titeln. 2009 var återigen Kenta med i tyngsta klassen men han fick då nöja sig med ett silver och istället var det Freddi som var bäst och tog över tronen. De två följande åren så var dock återigen Kenta bäst när det gällde och han tog hem VM-guld nummer sex och sju i ordningen. Inför VM 2012 så var det lite extra spännande, skulle SFI kunna ta hem det tionde raka VM-guldet? Både Kenta och Freddi var med och båda presterade på topp, Kenta slutade trea medan Freddi tog sitt andra VM-guld i karriären. Tio raka VM-guld till Finland och SFI, en prestation utöver det vanliga!

Förra året bröts guldkedjan då guldet gick till USA och Kenta slutade trea. Lördagen den 24 maj är det dock chans att återställa ordningen igen, då avgörs nämligen årets VM i danska Rödby och med på startlistan finns hela SFI-trion, Kenta och Freddi som ordinarie medlemmar av landslaget och med Ove som reserv. Alla tre har visat god form under vårens FM-tävlingar, både Kenta och Freddi har satt nya personbästa. Ser man till förhandsanmälningarna till VM så kan man dock konstatera att detta kommer att bli en av historiens tuffaste tävlingar någonsin. På grund av regeländringar som möjliggör bättre utnyttjande av utrustningen så har resultatnivån tagit ett hopp framåt under det senaste året och det råder ingen tvekan om att det kommer att krävas ett absolut toppresultat för att ta hem guldet. Vi hoppas naturligtvis att det ännu en gång skall gå till någon av våra SFI-lyftare.

VM-tävlingarna kommer att sändas live via webben, så boka in lördagen den 24 maj för att heja fram våra lyftare, länk till sändningarna kommer att finnas på www.kraftsport.nu.

Bänkpress kanske kan ses som en ganska liten sport men som konstaterades tidigare så kan många ändå relatera till det och om styrka mäts i ”hur mycket tar du i bänkpress?” så är det ingen tvekan om att SFI hör till världens starkaste!

SFI-lyftarna tävlar under Finska styrkelyftförbundet (SVNL) och Internationella styrkelyftförbundet (IPF). IPF jobbar för närvarnade för att få in styrkelyft som en ny OS-gren.

Johan Lehto
Ordförande Ålands Kraftsportklubb r.f

Läs också

Nyligen publicerat - Sport