Hoppa till huvudinnehåll

Hur står det till med din bålstabilitet?

Tempolopp i Åbo
Starka och stabila muskler i bålen är viktigt för såväl cyklister som triathlonister Tempolopp i Åbo Bild: Yle/Andy Ödman pääsiäisajot

I triathlon är bålstyrkan och -stabiliteten viktig i alla tre delmoment: simning, cykling och löpning. En stabil och stark bål hjälper också till att förhindra ryggproblem med mera. Det finns ett test med vilket alla där hemma kan kontrollera hur det står till med den egna bålstabiliteten. Utgångsläget i testet är det som i folkmun kallas plankan.

Testet som har det långa och ståtliga namnet: Bålstabilitet i stödstående fram på armbågar (Core Muscle Strength and Stability Test) bedömmer bålens inre muskulaturs förmåga att stabilisera bålen vid stödtående fram på armbågarna i olika positioner. Karaktäristiskt för muskler som stabiliserar bålen är att de ligger djupt, har långsam fibertyp, är aktiva under uthållighetsarbete, tenderar att försvagas vid felaktig träning samt att de aktiveras vid låg belastning.

För att göra testet behövs endast ett tidtagarur. Har man tillgång till en gymnastikmatta och någon som kan ta tid är det förstås bra.

Mitt triathlon redaktionens Jontti Granbacka och Anki Virkama visar här hur testet går till:

Så nu är det din tur att testa vilken nivå mellan 1-8 din bålstabilitet håller. Då testpersonen inte längre kan hålla en korrekt kroppsposition avbryts testet. Kan man hålla en korrekt kroppsposition hela testet är det ett resultat som visar på mycket god bålstabilitet. De olika övningarna i testet är även utmärkta träningsövningar för att utveckla bålstabiliteten.

Redaktionen utmanar att testa plankan. Var gör du plankan, fota och publicera bilden på Instagram med #yletriathlon. Intressant att se hur många plankor som dyker upp!?

Mitt triathlon redaktionen har också lagt upp ett klipp med flera övningar som förbättrar bålstabiliteten.

Skip Instagram post


Skip Instagram post

Skip Instagram post
View this post on Instagram

Fem minuter av min tid. #yletriathlon #plankan @yletriathlon

A post shared by Tommy Wallin (@tommyfrankgustavwasa) on

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa