Hoppa till huvudinnehåll

Ligatipset: En kort historik

Ligatipset 2014
Ligatipset lever och mår väl. Ligatipset 2014 Bild: YLE/privat ligatipset2014

Ligatipset har i sin nuvarande form existerat sen slutet på 1900-talet men tog steget in i det offentliga rummet säsongen 2012.

Tillväxten har varit explosiv när deltagarantalet från den första upplagan till 2013 mer än fyrdubblades.

I år har Kasper Hämäläinen bidragit till ligatipset med första pris: en signerad Lech Poznan-spelskjorta. Ifjol tävlade deltagarna om en landslagsskjorta av Tim Sparv medan vinnaren 2012 fick ett bokpris.

Jämnt år 2012

HJK knep guld hösten 2012 och Åbolagen delade broderligt på de mindre ädla medaljerna. Delning blev det också fråga om i täten på Ligatipset, när fyra deltagare hade satt fyra rätt i tabellen. I tävlingen deltog 37 bidrag.

Den gången gick segern till Åbo och Tomas Antus via tie-break.

Hoppa över Twitterpostning

Dominans 2013

Segern i Ligatipset 2013 gick också till Åbo med en för formatet bländande insats. Oskari Karppinen lyckades sätta hälften av lagen i tabellen på rätt plats i april 2013 och belönades med en signerad spelskjorta av Tim Sparv.

Hoppa över Twitterpostning

Hur går det år 2014?

HJK är igen den i särklass största guldfavoriten och lär toppa största delen av bidragen medan TPS med sina ekonomiska problem av bland annat spelbolagen ses som solklar favorit till att drabbas av nedflyttning.

Liganykomlingar SJK spelade hem segern i Ligacupen, men försäsongens turneringsframgångar har sällan varit en bra indikator för framgång under sommarens seriespel.

FC Honka och VPS tog hem silver respektive brons under 2013. I Esbolaget har förändringarnas vindar blåst på alla fronter medan VPS byggt vidare från fjolårets utgångsläge.

År 2013 var FF Jaro de flestas favorit till degradering medan FC Lahti rent statistiskt var laget som delade deltagarna mest. Lahti var det enda laget som av tipparna placerades på samtliga placeringar i tabellen från mästare till seriejumbo.

Skip Instagram post

Lämna in din egen tippning här och vinn Kasper Hämäläinens signerade spelskjorta!
Läs också: Kappe tippar: HJK, IFK och Jaro

Läs också

Nyligen publicerat - Sport