Hoppa till huvudinnehåll

Mathias Gustafsson : Påven besökte Lappträsk

Mathias Gustafsson i sändning
Ska Yle Östnyland börja göra kvällstidning? Mathias Gustafsson i sändning Bild: Svenska Yle mathias gustafsson

- Idag mötte tusentals vimpelviftande Lappträskbor självaste påven då han besökte kommunen för att inviga den splitternya simhallen i Svenskby. Simhallen ska ersätta den som tidigare fanns i Porlom....

Jag har jobbat som redaktör på Yle Östnyland i ungefär sex-sju år nu och ända sedan jag började mitt värv här har min drömrubrik varit just ; Påven besökte Östnyland. Idag fick jag äntligen en chans att använda mig av den meningen.

Det är inte så att jag är katolik eller annars heller ett desto större fan av den katolska kyrkans överhuvud. Okej, må erkännas, i min vinylsamling därhemma finns faktiskt två skivor som BBC har gett ut, där påven Johannes Paulus II håller tal. Men det är mera en kuriosa grej. Jag lyssnar inte på dem sådär otroligt ofta. Mest pinar jag min hustru med dem.

Nåjo, nu hamnade jag lite ifrån ämnet. Alltså, istället för att vänta på den dagen då en påve de facto besöker Östnyland för att inviga simhallar eller samverka i någon sommarteater, passade jag på att använda mig av de möjligheter datumet första april ger vid handen. För det är april-april-dagen idag. Och nu får man luras så mycket man vill.

Här på vår kanal har vi gått in för att inte luras i sändning under den här dagen och det är nog ett rätt bra beslut. Visst vore det skoj att komma dragandes med något fejkat nyhetsinslag där vi ”intervjuar” t.ex. stadsdirektören i Borgå och har honom att säga att staden har bestämt sig för att sälja de västra byarna till Sibbo och inkorporera resten med Lovisa. Men så gör vi alltså inte.

Jag tycker det går lite emot aprilskämtsreglerna. Att bara påstå nåt absurt är ju enkel lögn. Ett aprilskämt ska ju leda till att den man lurar själv aktiveras. Det är väl meningen att den lurade ska ta några steg eller nåt i den stilen. Eller hur?

Torkan tvingar elefanter att söka mat och vatten på nya ställen. När de rör sig i närheten av människorna ställer de till med en hel del förtret för invånarna. Bild. YLE/Kirsi Vähäsöyrinki
Elefanter i Nickby? Torkan tvingar elefanter att söka mat och vatten på nya ställen. När de rör sig i närheten av människorna ställer de till med en hel del förtret för invånarna. Bild. YLE/Kirsi Vähäsöyrinki Bild: YLE/Kirsi Vähäsöyrinki smältpunkt

Nåväl, nu hinner jag dessvärre inte skriva ett desto längre inlägg om den här saken. Jag ska nämligen nu ut och filma de vilda elefanterna som bosatt sig precis utanför Sockengården i Nickby. Ni får läsa mera om den i Yle Östnylands nya satsning, kvällstidningen Östnyländska Sanningar, eller ÖS vars första nummer kommer ut i kioskerna genast efter midsommar.

Läs också