Hoppa till huvudinnehåll

Namnstarka svenskar till Jokerit

Linus Omark, VM 2009
Den svenska landslagsanfallaren Linus Omark klar för Jokerit. Linus Omark, VM 2009 Bild: EPA / All Over Press omark

Jokerit fortsätter håva in spelare från den svenska hockeyligan. Efter Ryan Gunderson på måndagen har nu också Linus Omark och Johan Harju undertecknat varsitt tvåårigt avtal. Bägge spelare har finska rötter och har spelat tillsammans många gånger tidigare både i klubb- och landslag.

Linus Omark och Johan Harju (t.v.), VM 2010
Radarparet Harju-Omark i Tre Kronor. Linus Omark och Johan Harju (t.v.), VM 2010 Bild: EPA / All Over Press johan harju
Omark, 27, kommer närmast från Luleå, dit han flyttade från NHL mitt under den gångna säsongen. Han inledde säsongen i Edmonton Oilers organisation och flyttade därifrån till Buffalo Sabres i december.

Sammanlagt har Omark spelat 79 NHL-matcher under karriären med poängen 8+24=32. Han vann skytteligan i den schweiziska ligan säsongen 2012-2013.

– Omark är en oerhört skicklig spelare, som är farlig såväl i spel fem-mot-fem som i powerplay. Vi är verkligt glada över att vi fått en spelare av den här kalibern till Jokerit, säger GM Jari Kurri på klubbens webbplats.

Jämngamla Harju har spelat de två senaste säsongerna i Brynäs, där han i vinter var missnöjd med sin egen roll. Han gjorde tionde mest (19) mål i SHL denna säsong. Harju har också vistats en säsong i Nordamerika där det blev tio NHL-matcher med Tampa Bay Lightning.

Omark och Harju, som båda är hemma från Övertorneå, har också tidigare erfarenhet från KHL då de säsongen 2009-2010 gjorde Leo Komarov sällskap i Dynamo Moskva. De har också två VM-brons från 2009 och 2010 på meritlistan.

Läs också