Hoppa till huvudinnehåll

Slagregn försvårar de finska mästerskapen i plöjning

Finlands bästa plöjare drabbar samman på Gårdskulla i Sjundeå för FM i plöjning. Men det regniga vädret har varit ödesdigert både för tävlingarna och för böndernas normala skördearbete.

Det ligger spänning i luften när Finlands bästa plöjare drabbar samman på Gårdskulla i Sjundeå. Nylands svenska lantbrukssällskap arrangerar finska mästerskap för två dussin plöjarkämpar som gallrats fram från över 500 i hela landet.

Eero Rautio från Karis-Lojo blir finsk mästare och går vidare till världsmästerskapen i plöjning som ordnas i Kanada.

Fyra finlandssvenskar deltog i plöjningstävlingarna: Nils Klovus från Lappfjärd, Bertil Mansner från Borgå, ålänningen Johannes Byberg och Sjundeåbon Olavi Holmström. Olavi Holmström är inte nöjd. Jorden var för seg och Olavi hann öva bara en dag, eftersom regnet har gjort att han inte hunnit skörda sina egna åkrar. Agronom Rolf Wikström säger att regnet gjort allt besvärligt, inte bara tävlingarna.

Också skördandet har varit svårt. Nu skulle bonden helst byta yrke och bli något annat, menar redaktören. Skördeläget är mörkt i Lappträsk, hemmansägare Paul Strömberg är pessimistisk. Man har bärgat bara en liten del av skörden ännu av de 25 hektaren åkerjorden. Vissa bönder har fått hela sin skörd förstörd. Helge Rosas efterlyser en rensning av ån för att vattnet skulle rinna bort.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.