Hoppa till huvudinnehåll

Boström: Ingen överraskning

Fallet i Sverige där en Djurgården-supporter misshandlades till döds har väckt sorgsna reaktioner också bland det finländska fotbollsfolket. HJK:s chefstränare Sixten Boström säger ändå att han inte överraskades av händelsen.

Boström har själv varit verksam i Allsvenskan där han var chefstränare för Örebro SK 2008-2012, och har på nära håll upplevt också den negativa stämningen.

- Det är bedrövligt att sådant här händer, men då jag hörde om fallet så var det inte någon stor överraskning. På något sätt har den känts som att för eller senare kommer det att hända. Det har vara väldigt nära många gånger tidigare.

- Jag tror inte det skett några förändringar sedan jag var där, och det har absolut inte blivit bättre. Det här är väldigt synd för den svenska fotbollskulturen är annars väldigt fin. Tråkigt att små grupper smutskastar hela grejen, den biten måste man få bort.

”Vi kan ännu göra något åt saken”

Trots att Boström tycker att stämningen i HJK:s hemmamatcher som bäst är mycket bra - upplever han att supporterkulturen i Finland inte mäter sig med den svenska, varken i positiv eller i negativ bemärkelse.

- Nog finns där en väldigt stor skillnad. Men kulturen i Finland går framåt och den växer hela tiden, det som är positivt är att vi ännu har möjligheten att gallra bort den negativa biten. Vi ligger ännu i startgroparna. Sverige har det mycket svårare för att de måste nu backa bandet och tillsammans ta tag i det här. Man måste kanske till och med gå så långt som att ändra på lagen för att kunna ta tag i det här riktigt ordentligt.

Att något liknande kunde inträffa i Finland tror Boström inte på, men påminner om att det kan hänga på mycket lite.

- Det behövs bara en person som har ett annat intresse än de andra, därför är det omöjligt att säga att det inte skulle hända. Vi är ändå inte är där de är i Sverige och det är absolut en positiv grej, vi kan ännu göra något åt saken.

Misstänks inte för dråp

Läs också