Hoppa till huvudinnehåll

Odling i halm

Potatisplantorna gror och mår bra i halmen
Owe och Camilla har planterat i halm Potatisplantorna gror och mår bra i halmen Bild: YLE/Strömsö odla i halm

Om du vill gå den enkla vägen när du anlägger ditt potatisland är halmodling den rätta tekniken! Att odla i halm är lätt, snyggt och roligt. Halm som odlingssubstrat är inte något nytt utan gammalt och välbeprövat.


Potatisodling i halm

Att anlägga en potatisodling i halm är mycket lätt, så här gör du:

  • Trampa ner växtligheten på det område där du tänkt ditt potatisland
  • Placera ut sättpotatisen ovanpå marken, du kan tänka dej vanliga potatissängar eller en hel bred potatisbädd.
  • Täck över med halm, lägg på ett tillräckligt tjockt lager, ca 30 cm.
  • Vattna

Skötsel:

  • Följ med tillväxten och vattna vid behov, om sommaren är väldigt torr så är det bra att vattna av och till

Skörd:

  • Dra upp potatiskålarna och gräv fram potatisen. Potatisen är ren och fin för den har vuxit ovanpå marken.
  • Nästa år kan du fortsätta med halmodlingen eller så vänder du upp potatislandet och sätter potatis i jorden.
  • Halmodlingen fungerar samtidigt som markberedare, allt ogräs, gräs och annat dör ut under odlingssäsongen.

Odling i halmbalar

En "gammal", men bortglömd/bortrationaliserad odlingsmetod, som uppkom på 60-talet och användes både på friland och i växthusodling. Det du behöver är halmbalar, vatten och gödsel. Du behöver ingen mylla utan kan gröpa ur hål för växterna eller gröp ur ett ”dike” i halmbalen, fyll det med jord och så dina frön!
Halmbalen fungerar som en ”varmbänk”. Förmultningsprocessen gör att balen blir varm och det kan vara en fördel speciellt om du vill påbörja din odling tidigt.

Gör så här:

  • Placera halmbalen på rätt plats Obs! de uppvattnade balarna är tunga att flytta!
  • Vattna halmbalarna ordentligt, om balarna är riktigt torra vattna i omgångar. Tillsätt kväverik gödsel (t.ex urea) i vattnet eller alternativt sprid ut blodmjöl ovanpå halmbalen innan du vattnar, ca 175g blodmjöl/bal.
  • Låt balarna stå och dra sig, vänta i minst 4 dagar. Tillsätt ytterligare 175g kvävehaltig näring och vattna. Vänta 4 dagar till. Tillsätt 350g "vanlig gödning" (= hönsgödsel eller liknande) och vattna.
  • Kontrollera temperaturen i balen de närmaste dagarna - den ska nå 43-54 grader innan den börjar svalna av igen. (tar mellan 10-14 dagar);. När temperaturen har sjunkit under 38 grader kan du plantera i balen.
  • Gör gropar i balen och plantera / gör ett ”dike” som du fyller med jord och så dina frön. Vattna igen.
  • Du kan odla allt från tomater, gurkor, sallad till pumpor, zucchini och blommor, ca 2-3 tomat elller gurkplantor är en lämplig mängd per halmbal, mindre växter kan du plantera flera av och stora växter som t.ex pumpor 1-2 plantor per bal!

Skötsel:

  • Se till att balen är fuktig och inte torkar helt ut, tillsätt kvävehaltig gödsel emellanåt (förmultningsprocessen binder kväve).
  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

    Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

    Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

    Utmana dina nära och kära - visa vem som vet bäst!

    Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet? Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

  • Sportkörning - som enduro med häst

    På torsdagen startade en stor sportkörningstävling i Sibbo.

    På torsdagen startade de Nordiska och Baltiska mästerskapen i sportkörning på Savijärvi Gård i Sibbo. Att köra svåra banor med häst och kärra kräver både snabbhet och precision.

  • Nordea: Finländarna har Nordens minsta semesterbudget

    Vi satsar i snitt 1400 euro på semesterfirandet.

    Finländarna semestrar sparsamt jämfört med de andra nordborna. Det visar en utredning som bankkoncernen Nordea har låtit göra. Nedskärningarna i semesterpengen för de offentligt anställda minskar ytterligare på den summa som finländarna använder under semestern.

  • Ronja Lönegren-Soiramo lever varje hästälskares dröm

    Tillsammans med hästen Sabrina vill hon nå Grand Prix.

    Ronja Lönegren-Soiramo driver ett eget stall i Ebbo i Borgå och rider flera gånger om dagen. Trots att det är hårt arbete i stallet från morgon till kväll ser hon inte jobbet som ett jobb, eftersom hon älskar det hon gör.

  • Så här kokas 480 liter potatisgröt

    Ingåmarthor avslöjar hemligheten bakom den omtyckta gröten.

    En favorit och ett måste på Hantverkardagen i Ingå är marthornas potatisgröt. Den går åt som smör i solsken, men vad är hemligheten bakom den omtyckta potatisgröten? Vi har tagit reda på svaret.

  • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

    Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

    För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?