Hoppa till huvudinnehåll

Östman vill bestraffa förintelseförnekare

Peter Östman
Peter Östman Bild: YLE/Andy Ödman peter östman

Ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman anser att det borde vara straffbart att förneka att judeutrotningen ägde rum. Östman föreslår i ett skriftligt spörsmål att det i lag förbjuds uttalanden om att det inte förekom något massmord av judar i de tyska koncentrationslägren under andra världskriget.

I sitt spörsmål frågar Östman regeringen om den ämnar lagstifta om att göra förnekandet lagstridigt.

Östman skriver att det är förbjudet att förneka förintelsen i tretton länder, bland annat Tyskland, Österrike och Frankrike. I femton EU-länder bestraffar man inte den som förnekar att föreintelsen har ägt rum. Till dem hör Finland och Sverige. Också Viviane Reding, som är ansvarig för juridiska ärenden inom EU har krävt att alla EU-länder borde göra det straffbart att bestrida att förintelsen har ägt rum.

Östman anser inte heller att ett förbud strider mot flera EU- och FN-stadganden om yttrandefrihet eller deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Östman är kandidat i EU-valet.

Läs också