Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsföretagare stöder senarelagt sommarlov

Kirjais i Nagu, april 2014
När turister från till exempel Sydeuropa besöker skärgården i augusti har många företagare redan stängt för säsongen. Kirjais i Nagu, april 2014 Bild: Yle/Janne Isaksson vatten

Flytta fram skolornas sommarlov! Det anser turismföretagare ute i skärgården och de stöder därmed näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) som för ett par veckor sedan tog upp frågan om senarelagt sommarlov.

Det var i en intervju för Yle Åboland i mitten på mars som Vapaavuori sade att han vill att skolornas sommarlov skjuts fram med tre veckor, så de börjar vid midsommar och slutar den sista augusti.

Detta för att anpassa sommarloven i Finland med semestrarna i många andra länder ute i Europa, där semestertiden ofta börjar först i augusti – och vid det laget har redan många turismföretagare här hemma avslutat sin säsong.

– Våren kommer ändå när den kommer och folk är ivriga att komma ut till stugorna, men att förlänga säsongen på hösten skulle vara en bra idé, säger Sara Bergqvist som ägare Kirjais byhandel i Nagu.

– Det skulle jämna ut säsongen lite. Nu är den väldigt intensiv i juli och dör sen hastigt bort i augusti. Så fort när skolorna börjar står allting stilla. Det skulle innebära en stor skillnad om hela augusti skulle räknas som en sommarmånad.

Mikael Smeds, krögare på restaurang L’Escale i Nagu, håller med. Han säger att det är olyckligt att bland annat tyskar och fransmän kommer på besök i augusti och ingen svarar då de bankar på dörren.

– Dessutom är augusti den absolut finaste månaden, tillägger Smeds och får medhåll av Nagu gästhamns hamnkapten Alexander Lindholm.

– Det kan på sätt och vis kännas lite nonchalant om sydeuropéerna kommer hit och vi har lapp på luckan i var och varannan bod. Det är inte riktigt det man önskar att de får som första erfarenhet när de kommer och prövar hur det är i Åboland. Det är synd.

Minister Vapaavuori vill flytta sommarlovet

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland