Hoppa till huvudinnehåll

Att ge sig ut i det osäkra

Affärsmän i Tokyo.
Lockar affärsvärlden? Läs Elisabeth Brevensons tips. Affärsmän i Tokyo. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA kostymkvinna

Att komma från ingenstans och lyckas. Det är få förunnat. Radio X3M har träffat Elisabeth Brevenson, årets företagare i Sverige. Läs hennes tips om hur man klarar sig i affärsvärlden.

I veckan har vi fått läsa om att unga finländska akademiker inte vågar sig ut i egenföretagarlivet. Det upplevs vara svårt och man vill helst pröva på arbetslivet först. Årets företagare i Sverige, Elisabeth Brevenson kom från ingenstans och äger i dag ett miljonföretag.

Hon hade varken pengar eller erfarenhet av branschen då hon nervöst ringde upp affärsmännen Percy Nilsson och Sten K Johnson för att sälja sin idé. Det blev startskottet till grundandet av SMS-företaget Beepsend, som i dag är Sveriges snabbast växande teknologiföretag. Nu ger Brevenson några tips om hur man lyckas i den hårda affärsvärlden.

Tips nummer 1: Brinn för din vision.

invandrarbarn får stöd i skolan
invandrarbarn får stöd i skolan Bild: Yle papper

Att ha en idé, men inte veta om den är tillräckligt bra är en vanlig tanke inom företagarbranschen. Men Elisabeth Brevenson säger att man inte kan få svaret på den frågan innan man bestämmer sig för att testa idén i praktiken.

- Man vet egentligen inte om idén och visionen är tillräckligt bra. I efterhand fick jag reda på att åtta av tio som startar företag misslyckas. Det var tur att jag inte visste det före jag startade mitt, säger Brevenson.

Enligt Brevenson var det inte idén som fick personer att investera i hennes företag utan det var hennes passion som fick dem övertalade.

- Den glöd de såg i mina ögon fick dem övertalade om att jag kommer att lyckas. Man måste kunna visa att man brinner för sin idé.

Tips nummer 2: Ge inte upp.

En låst grind
En låst grind Bild: YLE/Matti Juntunen nedläggning

Nyutexaminerade akademiker i Finland vågar inte ta steget ut i egenföretagarvärlden, och Brevenson förstår att många väljer att inte starta ett företag.

- Jag hade själv en tuff tid i början. Jag var tvungen att söka pengar och tänkte ibland då jag kom in på företaget och såg alla anställda att allt det här kan vara borta. Alla här inne kan snart vara arbetslösa. Det är klart att det är en jättetung känsla.

Det finns också en tomhet i att vara chef i ett svårt läge.

- Jag kunde inte heller prata med mina anställda och berätta för dem att om jag inte får ihop pengarna så kommer du att vara arbetslös inom en vecka. Man känner sig väldigt ensam.

Men efter den tunga starten började företaget växa. Resultatet vändes till plus och år 2012 hade Brevensons företag en omsättning på över 90 miljoner kronor.

- Jag har blivit en starkare person efter allt som hände. I dag då något går fel och alla får panik så håller jag mig lugn och kan säga lugnande saker.

Tips nummer 3: Stå på dig

Slantar
Slantar Bild: Yle slöseri

Brevenson har inte alltid varit en erfaren affärskvinna. Också en självsäker företagare har en gång i tiden känt sig liten och osäker.

- Nu verkar jag ju självsäker och det är ju för att jag kommit dit jag har kommit. Men självfallet har jag också känt att lilla jag kan väl inte, och vad ska de där tänka och tycka om mig? Men nej glöm sådana tankar. Det enda du kan få är ett nej och då är du tillbaka på samma startruta du hade innan du ringde och sålde din idé.

Nyligen publicerat - X3M