Hoppa till huvudinnehåll

Centern vill vädra i EU

Det är lite "heimlaga" över Centerns kampanj i EU-valet. Partiet går till val med sloganen Koti kuntoon - tuuletusta Eurooppaan (på svenska ungefär: Hemmet i skick - vädra i Europa).

På affischen ses en glad kille som piskar en gulgrön trasmatta. Det hemvävda i kampanjen är avsiktligt. Budskapet är att EU-projektet ska föras närmare medborgaren och att beslutsprocessen ska bli mindre byråkratisk.

Hemmet i skick-delen av sloganen är en släng åt regeringen som enligt Centern inte uppnått en enda av sina målsättningar. Partiledningen betonar också att man planerat kampanjen helt själv. Det finns ingen reklambyrå som satt sin prägel på det hela.

Väyrynen och Rehn frånvarande

Centerns minimimålsättning är att kunna skicka tre Europarlamentariker till Bryssel men man hoppas på fyra.

De två riktigt stora kanonerna bland kandidaterna, Paavo Väyrynen och Olli Rehn, syns inte till på kampanjöppningen. Herrarna, som långt är varandras motpoler i EU-politiken, kör sitt eget race just i dag.

Antti Kaikkonen, Juha Sipilä och Timo Laaninen utanför Centerns kampanjbuss i Helsingfors den 3 april.
Antti Kaikkonen (till vänster), Juha Sipilä och Timo Laaninen utanför Centerns kampanjbuss i Helsingfors den 3 april. - (Copyright: Str / Lehtikuva) Antti Kaikkonen, Juha Sipilä och Timo Laaninen utanför Centerns kampanjbuss i Helsingfors den 3 april. Bild: Str / Lehtikuva kampanjbuss

Man kan inte påstå att Centerns valprogram skulle överraska med radikala utspel. Det handlar väldigt mycket om närhet till människan, mindre byråkrati, mera fred och stabilitet - klyschor som kanske inte direkt skrämmer bort någon men som kanske inte heller vädjar till de stora väljarskarorna.

Det glada budskapet ska spridas bland annat med hjälp av en kampanjbuss som man kan skåda runtom i landet från och med den 8 april.

Rysslandshanteringen får kritik

I samband med kampanjöppningen passar Centern också på att ge regeringen en känga för skötseln av relationerna med Ryssland.

- Det är illa att utrikeshandelsminister Alexander Stubb (Saml) väljer att inhibera de bilaterala mötet i handelskommissionen med hänvisning till krisen i Ukraina, säger partiordförande Juha Sipilä.

Också EU-valskandidaten Antti Kaikkonen är inne på samma linje

- Relationerna till Ryssland hotar bli alltmer inflammerade då flera ministrar går in för att avstå från kontakter med sina kolleger i Ryssland.

Läs också:
Centern backar rejält

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes