Hoppa till huvudinnehåll

"Frivillig skolsvenska leder till sämre svenska"

esko kukkasniemi, lektor i svenska vid Åbo universitet
Esko Kukkasniemi tycker det är viktigt att lära sig svenska med tanke på närheten till Sverige och Norden. esko kukkasniemi, lektor i svenska vid Åbo universitet Bild: Yle/Carmela Johansson lektor i svenska vid åbo universitet

Frivillig skolsvenska skulle leda till att det svenska språket försvagas ännu mer i Finland. Det tror Esko Kukkasniemi, som är lektor i svenska vid handelshögskolan vid Åbo universitet.

Under de närmare 25 år som Kukkasniemi undervisat finskspråkiga studeranden i svenska har nivån på språket sjunkit märkbart.

- Vi kan inte längre använda autentiska texter, utan vi måste förenkla dem och vi får ha ganska stort tålamod med felskrivningar och koncentrera oss på att budskapet når fram på något sätt, säger han.

Kukkasniemi ser ett tydligt samband mellan de sämre kunskaperna i svenska och att det blev valfritt att skriva svenska i studentexamen. Många väljer att inte skriva svenska i studentexamen och det gör att nivån mellan olika studerande varierar kraftigt då de inleder sina högskolestudier. Kukkasniemi påpekar att många unga inte förstår att de kan ha nytta av svenskan i framtiden.

venni palmu, studerande vid Åbo universitet
Venni Palmu anser att det är bra med obligatorisk svenska i skolorna. venni palmu, studerande vid Åbo universitet Bild: Yle/Carmela Johansson venni palmu
- Det är omöjligt för en ung människa att veta om du behöver svenskan i framtiden. När du är ung vet du inte var du kommer att bosätta dig i framtiden eller vad du kommer att jobba med. Så att välja i ett väldigt tidigt skede vad du ska studera ställer stora krav och alla är inte mogna att fatta ett sådant beslut som tonåringar, säger Kukkasniemi.

Svenskan viktig, men bra med valfrihet

Många finskspråkiga studeranden tycker att valfrihet är en bra sak.

- Jag tycker att svenskan kunde vara frivillig. Många finskspråkiga behöver inte svenskan och det går att tala engelska. Men själv skulle jag nog ha valt att lära mig svenska i grundskolan även om den varit frivillig eftersom jag behöver det i mitt framtida jobb, säger Katariina Katila som studerar juridik vid Åbo universitet.

Miko Äijänaho tror att han skulle ha valt att läsa svenska också om den varit frivillig i grundskolan.
Miko Äijänaho tycker det är viktigt att lära sig svenska. Men valfrihet är också bra. Miko Äijänaho tror att han skulle ha valt att läsa svenska också om den varit frivillig i grundskolan. Bild: Yle/Carmela Johansson studerande åbo universitet
- Jag tycker att svenskan kunde vara obligatorisk för då lär man sig mera språk och att förstå andra kulturer. Men visst kan det vara bra med valfrihet också. Jag skulle ha valt att läsa svenska även om det varit frivilligt, säger Venni Palmu, som studerar spanska vid Åbo universitet.

- Det är bra att lära sig svenska, men det är också bra med valfrihet. Själv vill jag lära mig bättre svenska och jag tror att jag skulle läst svenska även om det skulle ha varit frivilligt, säger Miko Äijänaho som studerar vid handelshögskolan vid Åbo universitet.

Följderna katastrofala

Kukkasniemi säger att många av hans studerande också är positiva till att lära sig svenska och förstår att de kan ha nytta av det om de samarbetar med Sverige. Men med tanke på hur många som valde att inte skriva svenska i studentexamen då den blev frivillig 2005, befarar Kukkasniemi att följderna skulle bli katastrofala om skolsvenskan blev frivillig.

- Om man inte behöver läsa svenska så kan vi inte heller kräva att våra högskolestuderande läser svenska. Vi har inte resurser att undervisa i svenska på nybörjarnivå och det är heller inte lyckat att inleda sina språkstudier i ett så sent skede. Men de som kan svenska har å andra sidan en stor fördel då de söker jobb.

- För svenskans del skulle det också ha katastrofala följder. Vi får glömma allt med tvåspråkighet och svensk service, säger Kukkasniemi.

Läs också:

Kampanj mot svenskan landar i skolorna