Hoppa till huvudinnehåll

”Kriserna har gjort mig till den person jag är idag”

Mats Sandström
Mats Sandström Mats Sandström Bild: Monica Enqvist mats sandström

- När jag var i fyrtioårsåldern var det både det ena och det andra som kraschade, berättar fotografen och företagaren Mats Sandström i programmet ”Samtal om livet”.

Idag är Mats Sandström på sätt och vis tacksam över sin fyrtioårskris, eftersom den fick honom att ta tag i vissa saker som hade hänt i barndomen - sådant och som var så jobbigt att han under många år hade lyckades skjuta det ifrån sig och bara leva vidare.

Mobbad

Mats Sandström växte upp i Larsmo, som den femte i ordningen av sju syskon, och han säger att han hade en lycklig barndom.
Men det var i skolan som problemen började.

- Jag blev klassens hackkyckling, och det satte sedan spår som kom att inverka på mitt liv i åratal framöver.

Vilka saker tror då Mats Sandström att det var som gjorde att mobbarna gav sig just på honom?

- Jag var väldigt naiv och barnslig, och fysiskt ganska klen, så jag var ett enkelt byte.

Mats var inte van att slåss, och dessutom hade han utstående framtänder som gav honom öknamnet ”bävern”.

- Och så hade jag kanske lite komplex för min skallighet, säger han.

Skallig

Mats tappade håret i 4-årsåldern på grund av en hudsjukdom, och när han var i tonåren började han använda peruk.
- Men det var inte så lyckat, för man var hela tiden rädd att någon skulle märka det, så det var inte så bra för självförtroendet.

Mats Sandström utbildade sig så småningom till radiotelegrafist och jobbade några år på tankfartyg.

Under första resan till sjöss, på väg till Nigeria, bestämde sig Mats för att kasta peruken över bord, för peruken var så varm att det kändes som att ha en mössa på sig hela tiden.
- Det kändes bra att bli av med den! Och jag förstod att det är bättre att acceptera sig själv som man är i stället för att försöka låtsas vara nånting annat.

Två gånger gift och två gånger frånskild

Under tiden till sjöss träffade Mats en polsk kvinna och han blev blixtförälskad.

- Jag tror att sviterna av mobbningen på lågstadiet gjorde att jag då fortsättningsvis var en väldigt osäker ung man, och jag trodde egentligen inte att nån skulle kunna vara intresserad av mig.

Det blev ett stormigt förhållande, och ett kort äktenskap. Frun hann aldrig flytta till Finland, och när förhållandet tog slut kastade sig Mats Sandström snabbt in i nästa förhållande.

Det råkade sig så att också Mats Sandströms andra fru var från Polen, men henne träffade han i Finland. Eftersom han redan kunde lite polska, och snabbt lärde sig mera, så blev polskan familjens hemspråk i femton år.

Också det här äktenskapet blev stormigt.

- Vi hade väldigt olika livsåskådning, säger Mats.

Mats andra fru gick med i Jehovas Vittnen under en längre vistelse i sitt hemland, och det här ledde till svåra konflikter.

- Jag har ingen klar uppfattning om vad jag själv tror, men jag vill verkligen inte att nån annan prackar sin tro på mig.

I det här äktenskapet föddes två söner, och Mats ville gärna försöka hålla ihop förhållandet, men till slut så kraschade det i alla fall. Det här var en av orsakerna till den svåra fyrtioårskris som Mats Sandström drabbades av. En annan orsak var att det professionella samarbetet med en av bröderna kraschade.

- Men vi lyckades bevara syskonrelationen, trots att vi inte i längden klarade av att ha ett företag tillsammans.

Distans och bearbetning

- Då när allt kraschade så märkte jag att jag måste få distans till vardagen för att kunna ta itu med mig själv. Jag drog iväg ut i Europa med en paketbil, där jag hade en madrass och andra saker. Det var ingen semesterresa, jag bara måste iväg!

Mats var borta i åtta veckor. När han kom tillbaka vara han beredd att på allvar ta itu med sig själv och sina trauman - både sådant som hade hänt för länge sedan och sådant som hade hänt senare i livet.

- Utan de kriser jag har gått igenom skulle jag inte vara den person jag är idag.

Monica Enqvist och Mats Sandström
Monica Enqvist och Mats Sandström Monica Enqvist och Mats Sandström Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström monica enqvist och mats sandström

Mats säger att de senaste tio åren har varit de bästa i hans liv.
Han lever idag tillsammans och sambon Monica Enqvist och deras snart sexåriga son, och Mats trivs med att vara pappa.

I ”Samtal om livet” den 3.4.2014 berättade Mats Sandström om de händelser och kriser som har format honom. Han berättade också om hur det kom sig att han blev fotograf, hur han träffade den kvinna han lever med idag - och om sin kärlek till Frankrike.

Vi fick också veta hur han kom idén på att starta ett café som är öppet bara ibland...

Samtal om livet med Mats Sandström sänds på nytt i Radio Vega fredagen den 22.5.2015 kl 11.03 och lördagen den 23.5.2015 kl 20.03