Hoppa till huvudinnehåll

Närvårdarfacket: Sluta slösa bort vår kompetens

Gunilla Huhta, Maj-Britt Skogberg, Sonja Burman, Tea Brusas och Catarina Bäckstrand
Gunilla Huhta, Maj-Britt Skogberg, Sonja Burman, Tea Brusas och Catarina Bäckstrand på SuPers temakväll i Vasa. Gunilla Huhta, Maj-Britt Skogberg, Sonja Burman, Tea Brusas och Catarina Bäckstrand Bild: Yle/Roger Källman catarina bäckstrand

Närvårdarnas och primärskötarnas förbund, SuPer, är oroat över hur dess medlemmar i Vasaregionen mår. Personalen är ansträngd till bristningsgränsen och sparkraven inom Vasa stad gör inte saken bättre.

Samtidigt påpekar SuPer att närvårdarnas och primärskötarnas kunnande inte utnyttjas till fullo. Facket vill därför visa på vilka kunskaper närvårdarna har.

- Mäta blodtryck, ge injektioner, dela ut mediciner - sånt ingår i utbildningen och vi önskar att det skulle få utföras på arbetsplatserna, säger Sonja Burman som är ordförande i Vasanejdens fackavdelning.

Tea Brusas är planerare på SuPer. Hon säger att förbundet för en ständig kamp för att få slut på det hon kallar rent slöseri med resurser.

- Om vi har en fin utbildning så ska den användas till 100 procent, säger hon.

Enligt Brusas får man till förbundets kontor signaler om att "utnyttjandegraden" av medlemmarnas kompetens ständigt sjunker. Då det samtidigt talas om resursbrist är det förvånande att man inte tar vara på de resurser som finns.

- Vi kommer i framtiden att ha enorm brist på personal. Grundvården måste skötas av någon - där är det slöseri att sätta sjukskötare att ge den grundvård som närvårdarna har utbildning till, säger Tea Brusas.

Läs också