Hoppa till huvudinnehåll

Obehandlad mjölk förorsakade tarminflammation

Mjölk
Obehandlad mjölk bör först hettas upp innan man dricker den. Mjölk Bild: BananaStock Ltd. granskat

Mjölkråvara från gården Uljaan tila i Askola misstänks vara orsaken till inflammationen.

Man misstänker också att de insjuknade har besmittats av den så kallade Yersinia pseudotuberculosis-bakterien och kampylobakterier.

De insjuknade har enligt stadsveterinären och hygienikern i Borgå, Tiina Tiainen, druckit mjölken utan att först hetta upp den.

Gården i Askola har låtit dra bort den obehandlade mjölken från butikerna. Mjölken har funnits till försäljning i Östra Nyland och i Helsingforsregionen.

Gården uppmanar dem som köpt av mjölken att returnera den till butiken eller att först hetta upp den enligt instruktionerna på förpackningen innan man dricker den.

Mjölken bör hettas upp till 72 grader innan den dricks.

Yersinia-bakterien ger symtom som feber, diarré och magont som påminner om ett blindtarmsanfall.

Yersinia kan också spridas via andra livsmedel som är kontaminerade och inte har upphettats tillräckligt. Typiska sådana smittkällor är grönsaker och rotfrukt som äts som sådana, till exempel riven morot.

Överföring från människa till människa är sällsynt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland