Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson läser Småtrollen och den stora översvämningen

Småtrollen och den stora översvämningen är den första boken om mumintrollen. Tove Jansson läser här hela boken där Muminpappan har försvunnit i en jakt på ett hem. Muminmamman och Mumintrollet ger sig ut för att söka efter honom.

Tove Janssons första muminbok "Småtrollen och den stora översvämningen" kom ut på Schildts förlag 1945. I inledningen till nyutgåvan från 1991 skrev Tove Jansson att hon ville att "Mumintrollen" skulle finnas med i titeln redan 1945, men att bokförlaget menade att "Småtrollen" skulle vara mer lättförståeligt för barnen. Mumintrollen var inte det brand de sedan skulle bli.

Tove Jansson berättar i förordet 1991 också att boken kom till i krigets skugga. Mumindalen och familjen avspeglar drömmen om en paradisisk och fredlig värld, och bär också på minnen från Tove Jansson lyckliga barndom. Men skräcken för katastroferna och bomben ligger över boken.

I boken figurerar Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Det lilla djuret (senare Sniff) och en flicka vid namn Tulippa men även Hattifnattar, myrlejon och sjötroll.

Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen under sitt sökande efter ett hus där Muminfamiljen ska bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en stor och dramatisk översvämning sker.

Informationsruta

Radioteaterarkivet samlar och erbjuder Svenska Yles besökare möjligheten att på nätet höra utvalda pjäser, hörspel och uppläsningar i sin helhet. Svenska Yle har nått en överenskommelse med Moomin Characters så att vi under Tove Janssons jubileumsår 2014 kommer att publicera en stor mängd unika högläsningar av Tove Janssons verk som läses av henne själv. Tove Jansson läser såväl noveller som muminböcker.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

Nyligen publicerat - Arkivet