Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson läser Småtrollen och den stora översvämningen

Bokpärm till Småtrollen och den stora översvämningen
Bokpärm till Småtrollen och den stora översvämningen Bild: Förlaget M Tove Jansson,bokomslag,Småtrollen och den stora översvämningen

Småtrollen och den stora översvämningen är den första boken om mumintrollen. Tove Jansson läser här hela boken där Muminpappan har försvunnit i en jakt på ett hem. Muminmamman och Mumintrollet ger sig ut för att söka efter honom.

Tove Janssons första muminbok "Småtrollen och den stora översvämningen" kom ut på Schildts förlag 1945.


Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen under sitt sökande efter ett hus där Muminfamiljen ska bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en stor och dramatisk översvämning sker.

I boken figurerar Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Det lilla djuret (senare Sniff) och en flicka vid namn Tulippa men även Hattifnattar, myrlejon och sjötroll.

I inledningen till nyutgåvan från 1991 skrev Tove Jansson att hon ville att "Mumintrollen" skulle finnas med i titeln redan 1945, men att bokförlaget menade att "Småtrollen" skulle vara mer lättförståeligt för barnen.

Tove Jansson berättar i förordet 1991 också att boken kom till i krigets skugga. Mumindalen och familjen avspeglar drömmen om en paradisisk och fredlig värld, och bär också på minnen från Tove Jansson lyckliga barndom. Men skräcken för katastroferna och bomben ligger över boken.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet