Hoppa till huvudinnehåll

Utländska städ- och restaurangjobbare offer för människohandel

Städning av trappa
Inom städbranscgen ökar hård konkurrens risken att arbetstagare utnyttjas. Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Raseborg,Ekenäs

Arbetsrelaterad människohandel är en del av den gråa ekonomin inom restaurangbranschen och städbranschen. Arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft systematiskt och hänsynslöst. Det kommer fram i en rapport som Europas kriminalpolitiska institut har gjort.

- Typiska drag för arbetsrelaterad människohandel är att man låter bli att betala lön, eller betalar alltför låg lön åt arbetstagaren. Psykisk kontroll och hotelser från arbetsgivarens sida förekommer också. Arbetsgivare kan intala arbetstagaren att han eller hon står i skuld till arbetsgivaren för att resan till Finland har varit dyr. Ibland berövas arbetstagaren på identitetsbevis och pass. I lindrigare fall när det inte handlar om direkt människohandel, utan utnyttjande av arbetstagaren kan arbetstagaren t.ex. vara underbetald och ha usla arbetsvillkor, säger forskaren Anniina Jokinen från Europas kriminalpolitiska institut.

Inom restaurangbranschen går allvarligt utnyttjande av arbetskraft och människohandel ofta hand i hand med svartjobb och skattefusk. Arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft inom restaurangbranschen sysslar också ofta med att sälja ut alkohol eller mat utan att slå in summorna i kassa-apparaten.

I städbranschen ökar kedjan av underleverantörer risken för att arbetskraften utnyttjas. Konkurrensen och pressen att få ner arbetsgivar- och lönekostnader är hård. Pressen ökar risken för grovt utnyttjande av arbetskraft.

Arbetstagare utnyttjas grovt och medvetet

Arbetskraft inom restaurangbranschen och städbransen utnyttjas medvetet och systematiskt. De arbetsgivare som gör sig skyldiga till att utnyttja arbetskraft drivs ofta av det enkla motivet att göra pengar och vinst. Enligt rapporten hör arbetsgivare som står bakom människohandel sällan till arbetsgivarförbund.

- Arbetsgivarna lurar myndigheter geon att förfalska arbetsavtal. Man betalar också ut lön till arbetstagaren för att det ska synas i kontoutraget. Senare tvingas arbetstagaren att betala tillbaka pengarna i kontanter, säger forskaren Anniina Jokinen.

Det saknas tillräckligt effektiva sanktioner för att stoppa företagens verksamhet, vilket leder till att de här hänsynslösa arbetsgivarna kan fortsätta med människohandel och grovt utnytjjande t.o.m. i åratal, står det i rapporten

Arbetsrelaterad människohandel svår att övervaka

Enligt rapporten borde aktörer som köper tjänster från restaurang- och städbranschen och vanliga konsumenter få mer information om människohandel och utnyttjande av arbetskraft. Dessutom borde övervakningen bli bättre och information om goda arbetsvillkor borde ges ut på flera olika språk.

I Finland undersöker polisen årligen mellan tio och femton fall av arbetsrelaterad människohandel. Polisen behandlar också årligen ett förtiotal fall av grovt arbetsrelaterat utnyttjande som inte uppfyller villkoren för människohandel. Enligt forskaren Anniina Jokinen är problemet mycket mer omfattande än antalet polisanmälningar och förundersökningar ger vid handa. Bara en bråkdel av fallen anmäls, berättar Jokinen.

Rapporten är en del av ett omfattande projekt för att motverka arbetsrelaterad människohandel och utnyttjande av arbetskraft i östersjöområdet. Som källor har Europas kriminalpolitiska institut använt intervjuer med utländsk arbetskraft, experter på människohandel och grå ekonomi, domslut och dokument från förundersökningar i fall som gäller utnyttjande av utländsk arbetskraft och människohandel.