Hoppa till huvudinnehåll

Församlingsrådet vid Johannes överrumplades av "förtroendekrisen"

Maria Björnberg-Enckell.
Församlingsrådsmedlemmen Maria Björnberg-Enckell förvånas över att Stina Lindgård drog tillbaka sin ansökan. Maria Björnberg-Enckell. Bild: YLE/Rolf Granqvist maria björnberg-enckell

Inom församlingsrådet vid Johannes församling i Helsingfors är man nu överrumplad och konfunderad efter att den enda sökanden till tjänsten som kyrkoherde, Stina Lindgård, drar sig ur och hänvisar till att rådet inte stöder henne. Flera medlemmar säger att Lindgård har deras stöd och man undrar om det ligger någonting annat bakom hennes uttalande.

- Jag drog mig ur eftersom jag kände att församlingsrådet inte helhjärtat stod bakom valet av mig. Rådet har visserligen inte hunnit börja med valet ännu men då processen såg ut att ta lång tid upplevde jag att de inte helhjärtat stöder valet av mig, säger Lindgård till Yle Huvudstadsregionen.

Församlingsrådsmedlemmen Maria Björnberg- Enckell förvånas över Lindgårds beslut.

- Jag beklagar hennes val. Jag förvånas också över att hon anser att processen har dragit ut på tiden. Generellt sett då ledare rekryteras så tar det tid och vi har inte haft ett församlingsrådsmöte sedan domkapitlet vid Borgå stift förklarade henne behörig, säger Björnberg-Enckell.

"Problemen borde lösas innan herdevalet"

Domkapitlet beslöt i slutet av februari att Lindgård är behörig men på grund av besvärstiden på 30 dagar kunde församlingsrådet tidigast ha utsett henne i slutet av mars. Rådet håller möte en gång i månaden och hade sitt förra möte den 6 mars och kommer att mötas igen den 7 april. Lindgård anser ändå att hon borde ha intervjuats på mötet den 6 mars.

Rea Anner som också sitter i församlingsrådet säger att hon stöder Lindgård och uttryckligen har bett henne söka tjänsten.

Domkapitlet borde nu inse att problemen inom församlingen bör lösas före den nya kyrkoherden väljs/ Lars Lundsten.

- Jag ville ha henne som kyrkoherde, säger Anner.

Också församlingsrådsmedlem Anhild Träskman stöder Lindgård.

Lars Lundsten som också sitter i församlingsrådet anser uttalandet om att rådet inte stöder Lindgård vara märkligt.

- Man kan inte säga att man inte har stöd hos någon som inte ännu är ens arbetsgivare. Det är konstigt att hon avbröt processen men det kan vara att någonting annat låg bakom. Domkapitlet borde nu inse att problemen inom församlingen bör lösas före den nya kyrkoherden väljs, säger Lundsten.

Han menar att de två manliga präster som hotar övriga anställda först borde försvinna innan den nya kyrkoherden tillträder. Domkapitlet varnade den ena prästen i januari.

"Lämplighetstestet kändes som ett misstroende"

Stina Lindgård vidhåller att församlingsrådet inte verkar stöda henne fullt ut.

- Rådet ville att jag skulle intervjuas och gå igenom ett lämplighetstest. Intervjun kan jag förstå medan lämplighetstestet kändes onödigt då domkapitlet redan hade förklarat mig lämplig.

Men det framgick ju i annonsen hur valet går till.

- Jo, det framgick och jag förstår det om man är flera som söker, men då det bara fanns en sökande kändes det som ett misstroende och att jag inte fyller måttet. Jag tycker att det är viktigt att församlingsrådet stöder en, speciellt i en församling där det har funnits turbulens på olika sätt.

Men flera församlingsrådsmedlemmar säger till mig att de gärna skulle se dig som kyrkoherde i Johannes församling.

- Det är ju roligt att höra men det är tyvärr för sent.

Om församlingsrådet inte till 100 proent står bakom valet är det besvärligare att hantera situationen i kollegiet/ Stina Lindgård.

Hur mycket påverkade konflikterna inom församlingen ditt val att dra tillbaka din ansökan?

- Det påverkade på det sättet att om församlingsrådet inte till 100 proent står bakom valet är det besvärligare att hantera situationen i kollegiet.

Tf kyrkoherde har inte märkt av konflikter

Domkapitlet vid Borgå stift ska nu lediganslå tjänsten som kyrkoherde i Johannes församling på sitt möte den 23 april. Domkapitlet diskuterar nu med tf kyrkoherde Henrik Andersén om han är villig att fortsätta på sin post över sommaren.

- Det är lite öppet hur länge jag kan vara här som kyrkoherde. Jag lovade ursprungligen att vara här i mars och april men det ser ut som om jag är här lite längre nu, men exakt vad det blir vågar jag inte svara på ännu, säger Andersén till Yle Huvudstadsregionen.

Har du märkt av konflikter inom församlingen?

- Jag kan inte säga att här skulle finnas någon form av konflikter just nu. Jag har minsann hört att här har funnits, men en konkret orsak till att här inte längre finns konflikter är väl att en del har slutat, konstaterar Andersén.

Tidigare artiklar om Johannes församling:

Präst vid Johannes församling får varning
Biskopen vill ha ny kyrkoherde i Johannes innan problemen är lösta
Arbetarskyddet: Läget i Johannes församling väldigt komplicerat
Arbetarskyddet ska intervjua personalen vid Johannes församling
Arbetarskyddet har känt till konflikterna inom Johannes i 1,5 år
"Jag upplevde inte att jag skulle ha varit till någon nytta"
Häxjakt och hot mot anställda vid Johannes församling
Stormigt inom Johannes församling