Hoppa till huvudinnehåll

Ny politisk skandal i Grekland

akropolis i aten, grekland
akropolis i aten, grekland Bild: AP Graphics Bank antiken

Grekland skakas av en ny politisk skandal efter att det har avslöjats samröre mellan premiärministerns närmaste man och det nynazistiska partiet Gyllene gryning. Oppositionen kräver att regeringen avgår och att nyval hålls.

Den grekiske premiärministern Antonis Samaras statssekreterare Panagiotis Balatakos avgick tidigare i veckan efter att det hade avslöjats att han hade hållit kontakt med det nynazistiska partiet Gyllene gryning. En smyginspelad video hade satts ut på internet där statssekreteraren i vänliga ordalag försöker knyta kontakt med den gyllene gryningen. På videon samtalar männen bland annat om Gyllene gryningens ledare som greps efter mordet på en musiker på vänsterkanten.


Baltakos erkände bland annat att de nynazistiska ledarna greps av polisen efter påtryckning från justitieministern och polisministern. I efterhand har Baltakos försvarat sig med att det var för Greklands bästa som han ville knyta kontakt med Gyllene gryning. Han försäkrade i efterhand ändå att han gjorde det på eget bevåg och att premiärminister Samaras inte hade känt till vad han sysslade med. Baltakos sade också att han bara hade sagt till nynazisterna vad han trodde att de ville höra.

Men skadan var redan skedd. Många är upprörda över att regeringschefens närmaste man samtalar med nynazisterna och att det grekiska rättssystemets oberoende kan ifrågasättas. Vänsterpartiet Syriza är upprört, i en intervju för Yle Nyheter säger partiets talesman Panagiotis Lafazanis att det som har skett är farligt för Grekland.

-Jag krävde i dag som representant för Syrizas parlamentsgrupp att regeringen avgår, vi kräver att förtida val utlyses omedelbart. Regeringen har ingenting mera att ge, anser Lafazanis.

Som läget är nu har den grekiska regeringen i princip bara två rösters övervikt i parlamentet, men så länge flera av Gyllene grynings parlamentariker är häktade misstänkta för delaktighet i ett mord är oppositionen lite svagare. En regeringskris i EU:s ordförandeland med den svagaste ekonomin är kanske inte vad de övriga EU-länderna önskar sig just nu.

Dan Ekholm i Aten