Hoppa till huvudinnehåll

Stubb och Vapaavuori eniga: Jyrkis tid som ordförande har varit en framgånghistoria!

Både utrikeshandelsminister Alexander Stubb och näringsminister Jan Vapaavuori kände till Jyrki Katainens beslut på förhand.

Alexander Stubb säger att Katainen berättade om sitt beslut för honom på fredagen. Också Jan Vapaavuori säger att han känt till det en kort tid men att när Katainen berättade om sina framtidsplaner för honom kom det som en stor överraskning.

- Vi var många som trodde att Jyrki Katainen skulle fortsätta som Samlingspartiets partiordförande efter partikongressen i sommar. Visst var beskedet överraskande, säger Vapaavuori.

Alexander Stubb blev däremot inte tagen på sängen.

- Vi är mycket goda vänner. Under årens lopp har vi diskuterat mycket, jag var inte överraskad.

Jyrki Katainen, 42 år, har lett Samlingspartiet i 10 år.

Det har varit Samlingspartiets bästa decennium tid genom tiderna anser Jan Vapaavuori.

- När Katainen började som ordförande var vi ett oppositionsparti, idag är vi Finlands största parti. Vi har statsministerposten, vi har en samlingspartist som president. Vi har vunnit många val. Det kunde inte ha gått bättre säger Vapaavuori.

Han får medhåll av Alexander Stubb som betecknar Katainens tid vid rodret som en fantastisk tid.

- Det har varit en succestory. Jyrki Katainen har lett partiet från en seger till en annan.

Att vara partiordförande idag är ett väldigt krävande uppdrag. Enligt Stubb är det betydligt tuffare än under tidigare år. Men Katainen slutar med flaggan i topp.

- Politiken brukar alltid sluta med tårar, antingen lyckotårar eller förlusttårar. Jyrki Katainen avslutar sin karriär som partiordförande med lyckotårar.

Också Vapaavuori anser att det mycket tungt att vara partiordförande för ett stort parti som Samlingspartiet.

- Det är både fysiskt och psykiskt tungt. Det är ett hårt liv speciellt när man sitter i regeringen antingen som statsminister eller finansminister som han har gjort.

Vem som kommer att leda Samlingspartiet efter sommaren partikongress är höljt i dunkel. Alexander Stubb vill inte säga om han kan tänka sig att bli partiets nästa ordförande.

- Det är ett stort beslut som inte tas en kväll som denna när den sittande ordförande har beslutat att avgå. Vi tar det lugnt och se hur saker utvecklats. Jag har inte funderat på frågan som hemskt mycket, säger Stubb.

Också Jan Vapaavuori är förtegen om sina framtidplaner.

- Nu firar Jyrki, sedan återkommer vi till de frågorna senare, nästa vecka eller veckan därpå säger Vapaavuori.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes