Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Olin: Katainens sorti "och allt blir återfött"

Daniel Olin
Daniel Olin Bild: Yle / Jyrki Valkama daniel olin

Tänk om Katainens beslut att lämna ordförandeposten leder till en turbulens av sällan skådat slag? Tänk om vi mitt i ljuva sommaren har en regering som är återfödd. Yle Nyheters Daniel Olin spekulerar fritt om de politiska konstellationerna i en tid då den inhemska politiken är färggrannare än på länge.

"Den blida solen väcker allt det som varit dött. Den allt med grönska täcker, och allt blir återfött." Så slutar första versen i psalmen som biträdande justitiekanslern ville förbjuda men som Stora utskottet besparade. För vem vill nu ta kål på en kulturtradition som gör tusentals föräldrar landet runt tårögda.

Tårögda samlingspartister kunde skådas i centrum av Helsingfors på lördag kväll. För många kom beskedet som chock. Få trodde att deras långvariga ledare kastar in handduken och lämnar ordförandeposten i juni, mitt under den ljuva sommaren. Den tiden på året då fåglar sjunga med mångahanda ljud.

Kakofoni lär det förekomma i de politiska kulisserna. Frågorna är många. Vem tar över efter Katainen? Många tippar Jan Vapaavuori. Men å andra sidan kan han vara för höger för många. Vapaavuori själv är förtegen om sina framtidsplaner.

Petteri Orpo finns med i spekulationerna, men Åbobon får nog lov att höja sin profil rejält för att ha en chans.

Henna Virkkunen är kvinna, en klar fördel. Å andra sidan är schabblet med kommunreformen inte den bästa språngbrädan till Villa Bjällbo.

Alexander Stubb är mångas favorit, men är hans inrikespolitiska intresse stort nog? Dessutom kan han ännu bli kommissionär även om hans väg till Schumandistriktet i Bryssel har försvårats avsevärt.
Men blir Katainen Eurogruppens ordförande eller Ministerrådets president, då har Stubb fortfarande sin chans. En annan femma är om 27 EU-länder är beredda att ge det 28:nde, det lilla landet i norr, så mycket makt i EU. Att Katainen fått ett löfte om en toppost är ändå inte uteslutet, snarare tänkbart.

Både Virkkunen och Stubb är uppställda i EU-valet. Tufft att föra ordförandekamp och EU-valkampanj samtidigt som ministeruppdragen ska skötas. Å andra sidan hinner de dra tillbaka sina EU-kandidaturer. Deadline är den 15 april.

Det står klart att nu om någonsin nalkas det politisk turbulens. Möjligheten finns att regeringen blir återfödd innan skolornas sommarlov är slut.

I socialdemokraternas ordförandekamp lär Antti Rinne ligga bra till. SDP:s rekordlåga opinionssiffror talar för Rinne. Men är de 500 partidelegaterna redo att välja ett oskrivet kort, speciellt nu när Katainens sorti kan förstärka Jutta Urpilainen roll i regeringen? Mångahanda åsikter ljuder i sossarnas läger den följande månaden.

Tänk om Kristdemokraternas ordförande inrikesminister Päivi Räsänen tar en plats i EU-parlamentet. Hon överväger fortfarande att ställa upp. Räsänen om någon kunde rädda KD:s mandat. Skulle Räsänen ställa upp och bli invald, teoretiskt möjligt men osannolikt, skulle det innebära ytterligare ett ministerbyte i regeringen.

Lägg till att De Grönas ordförande, miljöminister Ville Niinistö inte heller sitter säker i ministerbilen. Regeringen ska fatta beslut om Fennovoima och Rossatom i sommar. Inte omöjligt att beslutet leder till regeringssorti.

Det betyder att när skolorna börjar i höst så har gräs och gröda grott och allt är återfött. Eller nästan allt. För SFP:s ordförande Carl Haglund sitter förmodligen tryggt kvar och skulle t.o.m. kunna vara den ministern i regeringen som varit längst partiordförande.

Men jag kan ha fel, helt fel. Den kan vara en felbedömning lik den JK gjorde om "Den blomster tid nu kommer". En bedömning som skapade ett himla rabalder, ett rabalder som så småningom ebbade ut i status quo...

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt