Hoppa till huvudinnehåll

Fler ska våga svenska med ny kampanj

Bildsättning till #vågasvenska
Våga Svenska är kampanjen som vill ändra attityden mot svenska språket. Bildsättning till #vågasvenska Bild: Yle/Johan Lindström vågasvenska

Våga Svenska 2014 är folktingets motreaktion på medborgarintiativet för slopad skolsvenska. Kampanjen ska locka fler att prata svenska och sprids på sociala medier.

Kampanjen Våga Svenska 2014 har startats som en motreaktion mot medborgarintiativet för slopad skolsvenska men också som en reaktion mot att föreningen Vapaa kielivalinta samlar in pengar för att sprida ut material i gymnasieskolorna till hösten om vad de tycker är positivt med slopad skolsvenska. Anna Jungner Nordgren (sfp) på folktinget tycker att det är synd att folk engagerar sig mot svenskan.

Det är tråkigt att folk samlar in pengar mot språket

- Det är tråkigt att folk samlar in pengar mot språket, Våga Svenska är aktuellt i de flesta sammanhang när det kommer till attacker mot svenskan.

Med kampanjen hoppas folktinget att fler ska våga tala svenska.

- Vi vill ge svenskspråkiga en puff för att våga prata svenska men också uppmana finskspråkiga de lika gärna kan tala svenska som finska.

Kampanj över språkgränserna

Anna Jungner Nordgren är hittills nöjd med responsen som kampanjen har fått och tror att engagemanget kommer att sprida sig över språkgränserna.

Jag hoppas att vi hör mer svenska i vardagen

- Det är både finsk- och svenskspråkiga som gillar oss på sociala medier och som stöttar oss på vår hemsida, så jag tror inte att detta är något som bara finlandssvenskar bryr sig om.

Främst på sociala medier

Våga Svenska 2014 genomförs främst på sociala medier där man till exempel kan utmana kompisar genom att först lägga upp ett klipp med sig själv där man berättar varför man vågar svenska och sedan utmana fler att göra samma sak. Förutom sociala medier kan man aktivera sig på Våga Svenskas hemsida där man kan hänga upp vimplar som visar att man tagit ställning och beställa gratis material med budskapet.

Vill förbättra attityden

Efter årets slut hoppas Anna Jungner Nordgren att man fått fler att tala svenska.

- Jag hoppas att vi hör mer svenska i vardagen och att vi förbättrat attityden till svenskan. Dessutom hoppas jag att vi avdramatiserat att vi har två språk i det här landet, för det är ju egentligen inte så hemskt konstigt.