Hoppa till huvudinnehåll

"Jag har inte drivit någon knarkkiosk"

tingsrätten i östra nyland, rättssalsskylt
tingsrätten i östra nyland, rättssalsskylt Bild: YLE/Stefan Härus östnyland. träningsishallen invigs

På måndag började Östra Nylands tingsrätt i Borgå nysta i en knarkhärva vars tentakler når till både Stockholm och Tallinn. Tio personer har tidigare hörts som misstänkta. Åtta av dem står nu åtalade. Brottsrubriceringen är grovt narkotikabrott.

Den huvudmisstänkte är en drygt 40 år gammal finländsk man som är bosatt i Stockholm.

Mannen misstänks ha fört in sammanlagt över ett kilo farliga droger som amfetamin, metamfetamin och ecstasy till Finland.

Drogerna har mannen förmedlat närmast i Borgå och Helsingfors.

Knytnävsstora paket?

Knarket har mannen gömt i skogen men som sitt högkvarter i distributionssituationer har mannen använt sig av en väns höghuslägenhet i Borgå.

Åklagaren talar om knytnävsstora paket på upp emot 50 gram som smugglats till Finland. Den huvudåtalade medger varken att han förmedlat knark eller att paketen varit så stora. Det har handlat om paket som ryms i en knytnäve, förklarade han i rätten på måndag.

- Det här har inte varit min business. Jag har inte förtjänat någonting på knarket. Jag har använt själv och delat ut små gåvor till vänner. Jag har inte haft någon knarkkiosk i lägenheten i Borgå, sade mannen då han utfrågades av åklagaren.

"Är kusten klar?"

Mannen som bor i den lägenhet som misstänks vara den plats där knarket bytt ägare, nekar till att han hjälpt den huvudåtalade med att till exempel hålla utkik efter polis vid sådana tillfällen då mannen varit på väg till lägenheten med knark.

Som bevis för att detta inte stämmer, spelade åklagaren upp ett bandat telefonsamtal mellan männen. Åklagaren läste också upp ett textmeddelande från den huvudåtalade till mannen i lägenheten med frågan: "Är kusten klar?"

Försvarsadvokaten - som för den mans talan vars lägenhet stått i centrum för de misstänkta brotten - konstaterade att det krävs bättre bevis och konkreti och inte enbart gissningar. Således nekar mannen till att han begått något brott även om han känt till att hans vän var involverad i någon form av knarkhandel.

Försvarsadvokaten säger att hans klients agerande - banduppspelningen och textmeddelandet till trots - inte överskrider gränsen för medhjälp till brott.

Varför Borgå?

Den första timmen handlade rättsbehandlingen rätt långt om de mängder som mannen fört med sig över riksgränsen.

- Vad har du gjort i Tallinn och varför har du som Stockholmare haft orsak att besöka Borgå så ofta, undrade åklagaren.

- Jag har vänner i Tallinn, konstaterade den huvudåtalade och Borgå ligger nära Helsingfors.

Behandlingen under måndagen var den första av fyra. Fallet tas upp i Östra Nylands tingsrätt igen på onsdag, torsdag och nästa veckas måndag.