Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket sköter ambulanserna

Ambulans med blinkers
Räddningsverkets personal kör ambulanserna i Västnyland från och med 2015. Ambulans med blinkers Bild: Yle/Fia Doepel ambulans

Långdansen om vem som ska sköta ambulanserna i Västnyland tog en ny vändning på måndagsförmiddagen (7.4). Då ändrade styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) sin åsikt och beslutade att räddningsverket tar hand den prehospitala sjukvården.


Räddningsverket sköter om de brådskande ambulanstransporterna från och med år 2015 om beslutet vinner laga kraft.

Långkörare

Frågan om vem som ska sköta den prehospitala sjukvården i Västnyland i framtiden har stötts och blötts sedan slutet av förra året.

I början av mars beslöt styrelsen för HNS att inte ge ambulanstransporterna till räddningsverket utan de ska konkurrensutsättas.

Röstningen i styrelsen var jämn och styrelseordförande Ulla-Marja Urhos (Saml) röst avgjorde.

Ordförande för HNS styrelse Ulla-Marja Urho (Saml)
Ulla-Marja Urho (Saml) ändrade åsikt i ambulansfrågan. Ordförande för HNS styrelse Ulla-Marja Urho (Saml) Bild: HNS urho

Ärendet togs upp igen på grund av att Ingå kommun lämnat in en rättelseyrkan.

Inte helt enig styrelse nu heller

Den här gången var styrelsen mera enig i sitt beslut. Ärendet diskuterades länge men det var endast Risto Roine (Saml) från Helsingfors som var av avvikande åsikt.

Roine gjorde ett motförslag om att styrelsen skulle förkasta Ingås rättelseyrkan men fick inte understöd bland styrelsens övriga medlemmar, berättar Harry Yltävä (VF) från Raseborg.

Dålig beredning

Ulla-Marja Urho vill inte ställa upp på en bandad intervju, men säger att informationen under ärendets gång har varierat. I dag fick styrelsen i alla fall noggrann information om läget. Därför ändrade hon åsikt i frågan.

De grönas Suzan Ikävalko, som var den som senast föreslog att de brådskande ambulanstransporterna skulle konkurrensutsättas, ändrade också åsikt i frågan i dag.

Ikävalko är besviken på hur ärendet har beretts tidigare.

- Beredningen har varit otillräcklig.

Det är chefsöverläkaren Markku Mäkijärvi som bereder ärenden för styrelsen.

HarryYltävä (Vf)
Harry Yltävä anser att räddningsverket var enda lösningen. HarryYltävä (Vf) Bild: Yle/Maria Wasström yltävä harry

Bra information i dag

Suzan Ikävalko säger att diskussionen kring ambulansfrågan har varierat under möten och att olika tjänstemän har haft olika åsikter i frågan.

- Idag fick vi bra information och vi baserade vårt beslut på den informationen, säger Ikävalko som ändå inte vill ge en bandad intervju.

Experter på plats

På dagens möte fanns sakkunniga överläkare Markku Kuisma och Milla Jousi, ansvarsläkare för akutsjukvården, på plats.

- Milla Jousi gjorde en bra presentation av läget, säger Harry Yltävä (VF).

Raseborgaren Yltävä säger att Räddningsverket var den enda lösningen av många orsaker.

- Alla förstod att tidtabellen gör det omöjligt med privata aktörer, säger Yltävä.

Räddningsverket ska sköta ambulanstransporterna från 2015 två år framåt. Sedan ska vårdsituationen i regionen ses över på nytt.

Orsaken till det är social- och hälsovårdsreformen som innebär nya strukturer inom vården.

Ännu ingen prislapp

Faktum är att det ännu inte finns några beräkningar över hur mycket det kommer att kosta när räddningsverket tar över de brådskande ambulanstransporterna.

Det väntas bli märkbart dyrare med räddningsverket som aktör, något som Raseborgs stad har reagerat på. Raseborg har ont om pengar och vill inte ha dyrare ambulanstransporter.

Anders Walls, SFP.
Anders Walls är oroad över vad ambulanserna kommer att kosta. Anders Walls, SFP. Bild: YLE/Petra Thilman walls anders

Stadsstyrelsens ordförande Anders Walls från SFP hoppas att kostnaderna inte skenar iväg.

- Jag är orolig över kostnaderna. Det är märkbara summor vi pratar om och det är inte bra att vi får stora tilläggskostnader på ett område som har funkat relativt bra förut, säger han.

Inte förvånad över beslutet

I dag sköter Ingå sjuktransport ambulanstransporterna i Hangö medan Ekenäs sjuktransport sköter ambulansen i Ingå och Raseborg.

Oona Panula, första vårdare med YH-utbildning. Jobbar på Ekenäs sjuktransport.
Idag sköter Ekenäs sjuktransport ambulansen i Raseborg och Ingå. Oona Panula, första vårdare med YH-utbildning. Jobbar på Ekenäs sjuktransport. Bild: Yle/Marica Hildén panuka oona,Ekenäs

Ingå sjuktransports vd Mats Holmqvist är inte förvånad över dagens beslut. Ärendet har tagit många nya vändningar och bollats hit och dit redan en lång tid. Ingå sjuktransport har ännu inte funderat på om de ska besvära sig över beslutet.

Ekenäs sjuktransport vill inte kommentera beslutet.

Finlands ambulansförbund kan inte besvära sig i frågan.

Harry Yltävä (VF) säger att det är möjligt att det kommer besvär. Men han betonar att styrelsens beslut är helt enligt lagen.

- Enligt hälsovårdslagen har vi rätt att besluta som vi gjorde.

Räddningsverket är redo

Brandchef Stig Granström
Stig Granström säger att räddningsverket är redo att ta över. Brandchef Stig Granström Bild: Yle/Monica Slotte sjuktransporter

På Räddningsverket togs nyheten om att de får ta hand om den prehospitala sjukvården från och med årsskiftet emot med glädje.

- Vi är väldigt glada för att vi fått förtroende att få sköta det här uppdraget, säger brandchef Stig Granström på Västra Nylands räddningsverk.

Räddningsverket har redan gjort vissa förberedelser och brandchef Granström berättar alla bitar nog borde hinna falla på plats till årsskiftet.

- Själva verksamheten får vi nog att rulla från och med 2015 om det inte händer något dramatiskt, säger han.

Ingå brandstation ett problem

Det enda kritiska när det gäller räddningsverkets lokaliteter är brandstationen i Ingå och också delvis i Karis. Där är brandstationerna inte byggda för dygnet runt arbete.

- Det behövs personalrum så att personalen kan jobba dygnet runt.

Orosmoln

Men det finns också ett orosmoln på himlen. Det skulle enligt Granström vara om ett besvär går till marknadsdomstolen där beslutet blir ett verkställighetsförbud. Då skulle verksamheten stanna upp.

Men ni vågar investera i nya fordon trots en möjlig besvärsrumba?

- Jo, det är en normal del och det gör vi i andra liknande situationer. När beslutet är fattat så gör vi alla förberedelser som krävs för att verksamheten ska kunna starta när den ska, berättar brandchefen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland