Hoppa till huvudinnehåll

Renare luft kan innebära dyrare kurser på Arbis

Bild: YLE/Rolf Granqvist arbetarinstitut

Saneringen av Helsingfors arbis sätter igång våren 2016. Tekniken ska förbättras och man ska få renare inomhusluft, men de höjda hyrorna oroar rektor Gunborg Gayer.

Planerna för saneringen av Helsingfors Arbis behandlades i dag på Helsingfors stadsstyrelses möte. Det ettåriga saneringsarbetet inleds i april 2016 och kostnaderna beräknas bli dryga 9,4 miljoner euro.

Arbis rektor Gunborg Gayer är glad över att det nu finns ett datum för när reparationerna sätter igång. Ändå upplever hon att det finns några orosmoln på Arbis himmel.

- Det som bekymrar mig är att hyran stiger betydligt när saneringen är klar. Hur den ska skötas beror på hur stadens ekonomi ser ut i det skedet, förklarar Gayer.

Om inte hyreskostnaderna kan skötas på annat sätt finns det en risk att priserna på Arbis kurser höjs, menar hon.

Kursverksamheten fortsätter som vanligt

Verksamheten kommer att fortsätta i byggnaden också under saneringen.

- Vi kom fram till att det var den smidigaste och smärtfriaste lösningen, säger biträdande rektor Moa Thors.

Thors säger att det är omöjligt att undvika att en del av kurserna påverkas.

- Saneringen kommer säkert att inverka på en del av verksamheten, men det har vi inte diskuterat närmare ännu. Det vet vi bättre när vi får veta detaljerna kring hur saneringen förverkligas, berättar Thors.

Hon förklarar att en del av kurserna kommer att utlokaliseras till skolor i närheten av Arbis och till filialen Arbis Östra.

Meningen är ändå att alla utrymmen ska fortsätta vara tillgängliga också under renoveringen.

- Vi kan till exempel inte stänga av alla hissar samtidigt. Man ska kunna röra sig fritt också med rullstol trots att byggnaden saneras, säger Thors.

Det är främst inomhusluften och byggnadens teknik som är i behov av en förbättring. Dessutom ska Arbis få en ny hiss och nya vatten- och avloppsrör. Fönstren och ytterdörrana ska också repareras.

Man ska också bygga nya keramik- och slöjdutrymmen. De nuvarande utrymmena är i källaren och möter inte dagens hälso- och säkerhetskrav. Tillgängligheten i byggnaden ska också förbättras.

Arbis ordnar årligen omkring 700 kurser.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen