Hoppa till huvudinnehåll

Skolkursen tog slut, engagemanget fortsätter

Tara Junker, Hanna Hännikäinen
Tara Junker och Hanna Hännikäinen vill visa att unga visst bryr sig om vad som händer i samhället. Tara Junker, Hanna Hännikäinen Bild: Yle/Carina Bruun tölö specialiseringslinje

Skolorna borde inte bara lära unga vad som är galet i världen utan också hur man ska aktivera sig för att bekämpa det som är fel. Så tycker två gymnasister från Speccen i Tölö.

Det var under en kurs vid humanekologiska linjen vid Tölö Specialiseringsgymnasium som Tara Junker, Hanna Hännikäinen och några till startade sitt projekt, som gick ut på att använda sociala meningar för att väcka uppmärksamhet om syriska flyktingars situation.Kursen handlade om att påverka

- Vår grupp ville få fram vårt budskap, och det är att vi tycker att Finland borde se lite positivare på det här med flyktingar. Vi vill göra människor medvetna om att ungdomar på riktigt bryr sig, säger Hanna Hännikäinen.

"Måste ha fantastiska föräldrar och lärare!"

På Facebook sprider gruppen artiklar kring ämnet, de använder också Twitter och Instagram. Varje fredag är det meningen att folk ska dela hashtagen #Pakolaisperjantai och skriva ner en tanke om flyktingar i Syrien.

- Mina kompisar som inte har varit så insatta i sådana här frågor tycker att det faktiskt har varit intressant att se artiklarna som vi har delat på får facebook-sida, berättar Junker.

Flickorna berättar att det har varit fascinerande att se hur deras snabbt har spridit sig också utanför den egna vänskapskretsen.

- En man i Tyskland skrev att han är jätteimponerad av att unga tar initiativ och att vi måste ha fantastiska föräldrar och lärare – och det har vi ju!

När tidigare generationer kanske hade lättare för att gå ut på gatorna och demonstrera, sker åsiktsyttringarna idag långt på nätet. Vilket sätt tror flickorna att är mera effektivt?

- Jag tror att det är mera effektivt att gå ut på gatorna och demonstrera, och det var ett alternativ vi funderade på men valde att inte göra. Det känns som att folk måste vara jätteinsatta för att gå så långt, och folk är det kanske inte idag på samma sätt som förr, säger Hanna Hännikäinen.

"Man måste försöka påverka!"

Bryr sig dagens ungdomar då om vad som händer i världen – och kanske viktigare, tar de initiativ för att påverka?

Inte tillräckligt mycket, tycker Hännikäinen. Och hon upplever också att man borde lära sig mera i skolorna om hur man går till väga.

- Fast vi går på humanekologilinjen och har fått veta om allt dåligt som händer i världen, har vi aldrig fått en chans att egentligen påverka. Därför är vi så otroligt tacksamma för att vi nu har en kurs där vi får göra något konkret!

Tara Junker tycker att det ibland har känts tungt att under studiernas gång höra om alla orättvisor i världen, och att inte få göra något konkret.

- Det känns frustrerande att sitta på lektionerna och höra om hur dåligt allting är och hur mycket det finns som borde göras. För det är ju det man måste göra - om man tycker att något är fel måste man försöka påverka.

Kursen vid Speccen är nu slut, men det är inte projektet.

- När vi märkte hur mycket som hände, och att vi på en enda dag fick tvåhundra likes, fanns det ingen chans att vi bara skulle sluta. Det här är bara början.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen