Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt dyrare att sporta

Under en säsong har HSK 200-300 små, och lite större barn, som lär sig åka skridskor.
Under en säsong har Helsingfors skridskoklubb 200-300 små, och lite större barn, som lär sig åka skridskor. Under en säsong har HSK 200-300 små, och lite större barn, som lär sig åka skridskor. Bild: HSK helsingfors skridskoklubb

Kostnaderna för motion och idrott för unga har skenat iväg. Speciellt inom tävlingsidrotten har kostnaderna i en del grenar till och med fördubblats eller tredubblats jämfört med hur det var för tio år sedan.

Det beror bland annat på att allt flera idrottsföreningar har avlönad personal då de frivilliga inte räcker till.

Tränandet har också blivit intensivare, antalet träningar per vecka har ökat och träningsperioderna har blivit längre. Också kostnaderna för träningsläger och tävlingsavgifter ökar.

Förutom att det blir dyrare betyder det också att unga som tävlar vid ett tidigare skede kan bli tvungna att välja gren eftersom det redan för elvaåringar kan vara omöjligt att hinna med mer än en gren.

De sammanlagda kostnaderna för att vara aktiv i en idrottsförening kan bli för mycket för många familjer varnar en färsk rapport om kostnaderna för barns och ungas idrottande, som har gjorts av Undervisnings- och kulturministeriet.

Flera hundra euro per månad

- För vår familj kostar det 380 euro per månad. Visst är det mycket pengar, men jag tycker att vi får väldigt mycket för det. Vår dotter tycker att det är jätteroligt och har många kompisar där och det är mångsidigt, säger Nina Dahlström-Weber vid Helsingfors skridskoklubb HSK.

Nina Dahlström-Weber
Nina Dahlström-Weber Bild: Yle Victoria Wirén hsk; helsingfors skridskoklubb

Dottern tränar sex gånger i veckan och förutom träning på isen ingår också bland annat balett och pilates. Det betyder att hon inte hinner med någon annan hobby. Mamma Dahlström-Weber är aktiv inom föreningen och sitter i klubbens styrelse.

Konståkning är traditionellt av de dyrare, speciellt om man tävlar. De som inte tävlar utan har konståkning som hobby kommer lyckligtvis billigare undan. Månadsavgiften är 90 euro, men den försöker man nu pressa ner till 50 euro per månad för att locka flera ut på isen.

För att få ner kostnaderna krävs det större undervisningsgrupper, eftersom träningstiderna i ishallarna utgör en stor del av kostnaderna. Helsingfors stad har höjt taxorna och då också personalkostnaderna stiger är det svårt att få ekonomin ihop.

- Vi har professionella tränare och det handlar inte bara om tävlandet utan om att garantera säkerheten för våra medlemmar, säger Nina Dahlström-Weber.

Klubben har instiftat en juniorfond för att stöda unga som har talang och intresse men inte har råd att betala träningsavgifterna. Just nu är ekonomin så ansträngd att det inte finns några pengar att dela ut.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes