Hoppa till huvudinnehåll

Färga ägg med naturliga råvaror

Ägg färgade med naturliga råvaror
Ägg färgade med naturliga råvaror Ägg färgade med naturliga råvaror Bild: YLE/Strömsö färga ägg,handarbeten,hantverk,lee esselström,strömsö,äggmålning

Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!

Du behöver:

  • kastruller
  • vatten
  • vit vinäger
  • salt
  • ägg
  • kryddor, grönsaker, bär
  • Till mönster: vaxkrita, band, spets, målartejp

Enkel regel: Mer tid i färgbadet ger starkare färg!

Påskägg i härliga färger och vackra mönster
Exempel på råvaror och vilken färg de ger Påskägg i härliga färger och vackra mönster Bild: YLE/Strömsö färga påskägg,hantverk,hobby,lee esselström,påskpynt,påskägg,strömsö
Exempel på råvaror och vilken färg de ger:

hallon – ljusrosa
blåbär – mörkblåviolett
rödkål – blå
gurkmeja pulver – gult
paprikapulver – orange
grönt te – grönbrun
pulverkaffe – chokladbrun
rödlökskal – rödbrun
lökskal – gulbrun

Våga experimentera med egna blandningar och hitta fler nyanser!

Kaffepulver ger en härlig choklafbrun färg åt äggen
Äggen ligger i färgbad av kaffepulver Kaffepulver ger en härlig choklafbrun färg åt äggen Bild: YLE/Strömsö färga påskägg,hantverk,hobby,lee esselström,påskpynt,påskägg,strömsö
Av den färska råvaran kan man ta ungefär tre nävar till denna blandning och av en torr råvara tar man 3-5 rejäla teskedar.
  1. koka äggen 10 minuter i en egen kastrull.
  2. Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och lägg i råvaran och låt koka 2-10 min (färska råvaror längre, kryddor kortare tid). Dra av och låt stå 20 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).
  3. Tillsätt en skvätt vit vinäger till färgblandningen och sätt i de kokta äggen. Låt stå så länge tills du fått den styrka på färgen du vill ha. De ägg du ser här har varit två timmar i färgbad. För en riktigt stark färg kan man sätta skålen med ägg i kylskåpet över natten.
Så här vackert blev ägget lindat i spets när det legat i blåbärsbad
Här har ägget lindats i spets och legat i blåbärslag Så här vackert blev ägget lindat i spets när det legat i blåbärsbad Bild: YLE/Strömsö färga påskägg,hantverk,hobby,lee esselström,påskpynt,påskägg,strömsö
Vill du göra mönster så kan du t ex göra på någondera av dessa sätt:
  1. Rita med en vit vaxkrita på ägget – mönstret syns först efter färgningen. Du kan ju också rita med färgade kritor och så blir bakgrunden till motivet den färg du färgar med.
  2. Linda in ägget med snöre – ger ett modernt intryck.
  3. Linda en bit spets runt ägget och vira sedan in den med snöre för att få spetsen att hållas på plats. Det ger ett romantiskt, vintage intryck.
  4. Klipp ut figurer i målartejp, t ex bokstäver, geometriska figurer, hjärtan, fjärilar osv. Tejpa fast på ägget och sätt i färgbad.

Tips: vissa färger går även att koka med äggen, gör då så att du kokar upp blandningen och låter den dra länge och sedan kokar du upp vätskan igen och då lägger du i ägget och låter det koka så länge som du vill. Färgen blir svagare men t ex blåbär fungerar.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Nyvattnade jordgubbsplantor

    Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • bygga en gärsgård

    Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Vindsocka med mönster av mjölbatik.

    Batikmönstrade vindsockor

    Batikmönster med mjöl och vatten.

    Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.

  • Hemlagad yoghurt rinner av i sil med silduk.

    Hemgjord yoghurt

    Bra utdelning efter en arbetsinsats på tre minuter.

    Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.

  • Jordbrukare Christer Finne vid åkern i Solf.

    Grönsaksodlaren får jobba hårt för att hinna ikapp

    Tjälen sitter ställvis kvar i marken.

    Visst är våren sen jämfört med de senaste åren, men den är inte exceptionellt sen. Det säger jordbrukare Christer Finne i Solf, som kommer ihåg långt sämre säsongstarter. Men det är ändå intensivt arbete på åkern som gäller framöver för att hinna ikapp.

  • två personer rullar ett traktordäck

    Lådodla i däck

    Odla i däck

    Småskaligt, lätthanterligt, lättplacerat och passar vem och var som helst - så kan man beskriva lådodling. Lådodling är trendigt just nu. Ibland kallas den cityodling eller boxodling - vi valde att odla i däck.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid