Hoppa till huvudinnehåll

Färga ägg med naturliga råvaror

Ägg färgade med naturliga råvaror
Ägg färgade med naturliga råvaror Ägg färgade med naturliga råvaror Bild: YLE/Strömsö färga ägg

Giftfria, ätbara färger kan man enkelt få till i härliga nyanser av sådant man hittar hemma i köket. Och ska man äta de ägg man färgat till påsk så vill man ju inte få i sig en massa onödiga kemikalier. Så köp ekologiska råvaror och experimentera med årets äggfärgning!

Du behöver:

  • kastruller
  • vatten
  • vit vinäger
  • salt
  • ägg
  • kryddor, grönsaker, bär
  • Till mönster: vaxkrita, band, spets, målartejp

Enkel regel: Mer tid i färgbadet ger starkare färg!

Påskägg i härliga färger och vackra mönster
Exempel på råvaror och vilken färg de ger Påskägg i härliga färger och vackra mönster Bild: YLE/Strömsö färga påskägg
Exempel på råvaror och vilken färg de ger:

hallon – ljusrosa
blåbär – mörkblåviolett
rödkål – blå
gurkmeja pulver – gult
paprikapulver – orange
grönt te – grönbrun
pulverkaffe – chokladbrun
rödlökskal – rödbrun
lökskal – gulbrun

Våga experimentera med egna blandningar och hitta fler nyanser!

Kaffepulver ger en härlig choklafbrun färg åt äggen
Äggen ligger i färgbad av kaffepulver Kaffepulver ger en härlig choklafbrun färg åt äggen Bild: YLE/Strömsö färga påskägg
Av den färska råvaran kan man ta ungefär tre nävar till denna blandning och av en torr råvara tar man 3-5 rejäla teskedar.
  1. koka äggen 10 minuter i en egen kastrull.
  2. Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och lägg i råvaran och låt koka 2-10 min (färska råvaror längre, kryddor kortare tid). Dra av och låt stå 20 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).
  3. Tillsätt en skvätt vit vinäger till färgblandningen och sätt i de kokta äggen. Låt stå så länge tills du fått den styrka på färgen du vill ha. De ägg du ser här har varit två timmar i färgbad. För en riktigt stark färg kan man sätta skålen med ägg i kylskåpet över natten.
Så här vackert blev ägget lindat i spets när det legat i blåbärsbad
Här har ägget lindats i spets och legat i blåbärslag Så här vackert blev ägget lindat i spets när det legat i blåbärsbad Bild: YLE/Strömsö färga påskägg
Vill du göra mönster så kan du t ex göra på någondera av dessa sätt:
  1. Rita med en vit vaxkrita på ägget – mönstret syns först efter färgningen. Du kan ju också rita med färgade kritor och så blir bakgrunden till motivet den färg du färgar med.
  2. Linda in ägget med snöre – ger ett modernt intryck.
  3. Linda en bit spets runt ägget och vira sedan in den med snöre för att få spetsen att hållas på plats. Det ger ett romantiskt, vintage intryck.
  4. Klipp ut figurer i målartejp, t ex bokstäver, geometriska figurer, hjärtan, fjärilar osv. Tejpa fast på ägget och sätt i färgbad.

Tips: vissa färger går även att koka med äggen, gör då så att du kokar upp blandningen och låter den dra länge och sedan kokar du upp vätskan igen och då lägger du i ägget och låter det koka så länge som du vill. Färgen blir svagare men t ex blåbär fungerar.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid