Tänker du äta de ägg du färgat till påsk vill du ju inte få i dig en massa onödiga kemikalier. Giftfria, ätbara färger kan du enkelt få till i många härliga nyanser av sådant du hittar hemma i köket.
Öppna skafferiet och experimentera med årets äggfärgning!
Du behöver:
- kastruller
- vatten
- vit vinäger
- salt
- ägg
- kryddor, grönsaker, bär
- till mönster: vaxkrita, band, spets, målartejp
Enkel regel: Mer tid i färgbadet ger starkare färg.

hallon – ljusrosa
blåbär – mörkblåviolett
rödkål – blå
gurkmeja pulver – gult
paprikapulver – orange
grönt te – grönbrun
pulverkaffe – chokladbrun
rödlökskal – rödbrun
lökskal – gulbrun
Våga experimentera med egna blandningar och hitta fler nyanser!

- Koka äggen 10 minuter i en egen kastrull.
- Mät upp 5 dl vatten, 1 tsk salt och lägg i råvaran och låt koka 2-10 min (färska råvaror längre, kryddor kortare tid). Dra av och låt stå 20 minuter innan du silar av (kryddor behöver inte silas).
- Tillsätt en skvätt vit vinäger till färgblandningen och sätt i de kokta äggen. Låt stå så länge tills du fått den styrka på färgen du vill ha. De ägg du ser här har varit två timmar i färgbad. För en riktigt stark färg kan man sätta skålen med ägg i kylskåpet över natten.

- Rita med en vit vaxkrita på ägget – mönstret syns först efter färgningen. Du kan ju också rita med färgade kritor och så blir bakgrunden till motivet den färg du färgar med.
- Linda in ägget med snöre – ger ett modernt intryck.
- Linda en bit spets runt ägget och vira sedan in den med snöre för att få spetsen att hållas på plats. Det ger ett romantiskt, vintage intryck.
- Klipp ut figurer i målartejp, t.ex. bokstäver, geometriska figurer, hjärtan, fjärilar osv. Tejpa fast på ägget och sätt i färgbad.
Tips!
Vissa färger går även att koka med äggen. Gör då så att du kokar upp blandningen och låter den dra länge. Koka sedan upp vätskan igen och lägg i ägget. Låt det koka en stund. Blåbär fungerar fint.
Mer från programmet
- Gör fluffiga hönor av honeycombpapper
- Lökblommor i styroxhalvor
- Hönsfrikassé med kryddiga korngryn och grönsaker
- Tomtenissdörren, miniatyrsuccén som bara växer - här har vi samlat allt miniatyrpyssel från Strömsö som du kan fixa till ditt eget jullandskap
- Duka julens efterrättsbord med raw food-godis – tre recept med smak av choklad, mint och pepparkaka
- Gör en smakrik matresa i ditt eget kök – servera etiopisk injera med kyckling- eller linsgryta