Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot EU:s diskriminering av romer

En romsk man knuffar sin kärra förbi den mur som lokalbefolkningen låtit bygga runt en romsk bosättning i Slovakien 2010.
En romsk man knuffar sin kärra förbi den mur som lokalbefolkningen låtit bygga runt en romsk bosättning i Slovakien 2010. Bild: EPA/ATTILA BALAZS romsk

Våldet mot de romer som finns i Europa har ökat under de senaste åren utan att varken EU eller de europeiska länderna gör något åt det, uppger människorättsorganisationen Amnesty.

Tvärtom förekommer det i många länder en likgiltighet och till och med öppen rasism mot romerna, hävdar organisationen.

- Det är helt ofattbart att det i dag finns romer i Europa som lever under konstant hot om våld eller förföljelse, säger Niina Laajapuro, chef för Amnestys människorättsarbete i Finland.

Romernas nationaldag Romadagen firas i dag till minne av den internationella romska kongressen i London som den 8 april 1971 godkände en egen flagga för romerna.

Europas romer i siffror

Antalet romer i hela Europa är 10-12 miljoner.

Romerna utgör den största minoriteten i Europa.

15 procent av unga romer i Europa slutför inte en utbildning på andra stadiet (siffror från 2012).

90 procent av romerna lever i fattigdom (siffror från 2012).

Romerna har inget eget land, men tros härstamma från Indien. Det är oklart när de började migrera till Europa.

Det är svårt att veta hur många romer det lever i olika länder och de flesta siffror som finns är bara uppskattning. Här kommer några exempel:

Finland 11 000

Sverige 25 000

Grekland 265 000

Storbritannien 300 000

Tyskland 300 000

Frankrike 400 000

Rumänien 1,85 miljoner

Turkiet 2,75 miljoner

Amnesty International ger därför i dag ut en rapport där behandlingen av romerna i de tre europeiska länderna Tjeckien, Frankrike och Grekland granskas. Rapporten har rubriken We ask for justice: Europe’s failure to protect Roma from racist violence, på svenska ungefär Vi vill ha rättvisa: Europas oförmåga att skydda romer från rasistiskt våld. I rapporten konstateras att det råder ett enormt ointresse att ta tag i den diskriminering som romer utsätts för.

- I många av de fall vi granskat har myndigheterna inte lyckats hindra rasistiska brott eller ens säkerställa att brottens motiv utreds grundligt och de skyldiga ställs till svars. I många länder finns det rasistiska åsikter också bland poliserna och det vägrar man ens erkänna som ett problem, säger Laajapuro.

Visserligen brukar de europeiska ledarna fördöma våldsamma attacker mot romer, men de har inte gjort något för att hindra dem, konstaterar Amnesty. I de värsta fallen har ansvaret lagts på romerna och man har sagt att de är oönskade och antisociala.

Ett direktiv som förbjuder diskriminering utgående från etniskt ursprung har varit i kraft inom EU sedan 2000.

- EU har nog de verktyg och den makt som krävs för att handskas med diskrimineringen och det rasistiska våldet. Tills vidare har unionen bara beslutat att inte göra något, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

”Ingen borde behöva vara med om sådant”

I rapporten beskriver Amnesty till exempel hur högerextremister i Tjeckien under sommaren och hösten 2013 ordnade demonstrationer som gick ut på att trakassera romer.

- Folk förstår inte att under demonstrationerna måste romerna hålla sig på en plats och att barnen är rädda. Det håller på hela dagen och det lämnar ett trauma. Ingen borde behöva vara med om sådant. Folk upplevde det under kriget och jag tycker att 2013 ska vi inte behöva uppleva det igen, säger Štefan som är rom i utredningen.

Om situationen i Grekland berättar Irini vad som hände den 4 januari 2013 då folk kom för att driva bort romer i byn Etoliko.

- När jag såg dem tog jag mina barn och låste in oss i huset. Mina barn grät, skrek. Jag var rädd. När jag tittade ut genom fönstret kände jag igen största delen av dem. Vi växte upp tillsammans. De kastade en glasflaska genom fönstret och tände eld på huset.

Finland ett positivt exempel

Inför det senaste EU-toppmötet om romerna den 4 april i år konstaterade Europeiska kommissionen att mycket skett för att ge romerna bättre levnadsvillkor i EU. De största problemen sägs vara den höga arbetslösheten och fortsatt diskriminering av romerna.
Som ett exempel på en positiv utveckling nämner kommissionen att andelen romska barn i Finland som går i förskolan har ökat från 2 procent till 60 procent.

Här kan du läsa mer om det senaste toppmötet kring romerna.

Alla EU-länder har förbundit sig att genomföra ett antal åtgärder som föreslagits av EU-kommissionen vars syfte är att underlätta romers integrering.

Åtgärderna fokuserar på fyra områden: utbildning, sysselsättning, hälso- och sjukvård och bostäder. Det är ändå endast fråga om en rekommendation som inte binder medlemsländerna på något sätt. Alla länder ska också ha en nationell strategi med samma fokusområden.

Romadagen har firats den 8 april sedan 1990. I år är första gången som dagen finns med i Finlands officiella kalendrar.

Läs också