Hoppa till huvudinnehåll

”Ingen trodde på Shefki”

Shefki Kuqi tog över tränarposten i FC Honka våren 2014
Shefki Kuqi kom till Finland från Kosovo som 12-åring år 1989 Shefki Kuqi tog över tränarposten i FC Honka våren 2014 Bild: Lehtikuva shefki kuqi

I söndags sparkade den inhemska fotbollssäsongen igång, och FC Honka mötte MyPa på bortaplan. Trots tre gjorda mål fick Honka se sig besegrat med 4-3. Målkalaset ger ändå en liten försmak för hurdan fotboll Shefki Kuqis Honka kommer att spela.

- Fötterna rör sig, fötterna rör sig FÖTTENA RÖR SIG! skriker Shefki Kuqi åt spelarna i FC Honka som snabbt rör sig over konstgräset i Hagalund i Esbo.

Vid sidan av planen står Antti Niemi, landslagets förre målvakt och nu målvaktstränare i FC Honka. Han och Kuqi har spelat samtidigt i landslaget och nu är de tränarkolleger.

- Om man tänker på den unge mannen från St. Michel för 20 år sedan. Ingen trodde att han ens skulle ha chans att spela i den inhemska ligan, för att inte tala om landslaget eller Premier League, men han bara gjorde det ändå. Det är bäst att inte ha specifika förväntningar när det gäller Shefki, allt är tydligen möjligt, säger Niemi när jag frågar hur långt han tror Kuqi kan gå som tränare.

Niemi säger att han tror att en spelarkarriär kan vara till fördel när man blir tränare, men påminner om att det absolut inte är en garanti.

- Det finns exempel från världstoppen där övergången har varit svår, säger Niemi.

Jag får höra att Kuqi tjänar hälften mindre än sin företrädare Mika Lehkosuo, som var hans lagkamrat i HJK när de tog sig till Champions League. Kuqi själv säger att han säger att han tror och hoppas att det är annat än pengar som gjort att Honka valde honom.

- Han är ju Shefki Kuqi, räcker inte det? säger Honkas Roni Porokara.

Utbildning ett ont måste

Shefki Kuqi har utbildat sig vid tränarakademier i Storbritannien, där han också har tillbringat största delen av sin spelarkarriär. I mitten av mars avlade han A-licensen för tränare, men ännu krävs två års utbildning för att få Prolicensen.

- De här kurserna och licenserna är bara en lapp du måste ha, knappast gör det dig till en bra tränare. Klart man lär sig något, men jag tror att det viktigaste är att använda sin egen logik och det man lärt sig under sin karriär, säger Kuqi .

Att han vill bli tränare har han haft klart för sig redan i några år. Att abrupt sluta med fotboll efter en lång spelarkarriär skulle vara skrämmande.

- Man träffar så mycket människor från olika kulturer och länder. När man är van vid det är det svårt att plötsligt sluta och bara sitta hemma.

Besviken på sista säsongen

Kuqi har representerat 15 lag på seniornivå och tror att det är en fördel i tränaryrket. Han nämner bland andra Mark Hughes och Brendan Rodgers som tränare han ser upp till.

- Det är ingen överraskning för mig att det går så bra för Liverpool, jag vet ju hur de tränar, säger han.

Hans egen proffskarriär fick ett bittert slut efter säsongen 2012-2013, då han spelade i Hibernian i Skottland. Han tyckte inte om hur tränaren skötte sig under tiden där. Han lärde sig ändå mycket av den svåra tiden och tror inte att han skulle göra något annorlunda idag om han fick chansen.

- Jag ångrar inget egentligen, säger han.

Men ibland är svårt att inte vara med och träna och spela, vilket också syns under träningarna då han heatiden surrar omkring spelarna.

- Min karriär är vad den har varit, även om jag skulle göra 20-30 mål nu i ligan skulle det inte föra mig någonstans. Det viktigaste är att få killarna vidare från Finland och vart jag kommer som tränare är en annan sak, säger han.

Han hoppas kunna få några av Honkas unga spelare vidare till Premier League – och det är dit han också vill tillbaka.

- Inte har jag kommit hit med den tanken att jag vill stanna i Finland resten av min tränarkarriär. Det är en bra spångbräda, min spelarkarriär började också här och jag kom ända till Premier League. Vi får se hur det går med tränarkarriären.

Hett vid sidan av planen

Antti Niemi säger att det säkert är lättare för en målvakt att bli tränare än för en anfallare. Rollerna är ändå helt olika som spelare och tränare, men samma person finns där i alla fall.

- Shefki var kanske inte världens mest begåvade fotbollsspelare som ung men genom hårt arbete gjorde han en otrolig karriär på proffsarenorna. En liknande drive tycks han ha nu också, säger Niemi.

Om Kuqi kan nå lika stor framgång som tränare som han gjorde som spelare återstår att se. Men hans temperament tycks ha följt med från spelplanen till tränarbåset.

- Kanske jag borde vara lite lugnare, skrattar Kuqi.

Förutom temperamentet och aggressiviteten på plan minns vi honom för det kännspaka magplasket när han gjorde mål– swan dive som den kallats i England. Men den har han inte tagit med i sitt träningsprogram ännu.

- Nej, vi har inte haft så stor orsak att göra det ännu, vi har ju inte gjort så många mål, säger han med ett flin.

Shefki Kuqis spelarkarriär

1994 MiKi (Finland)
1995–1996 MP (Finland)
1997–1999 HJK (Finland)
2000 Jokerit (Finland)
2001–2002 Stockport County (England)
2002–2003 Sheffield Wednesday (England)
2003–2005 Ipswich Town (England)
2005–2006 Blackburn Rovers (England)
2006–2009 Crystal Palace (England)
2007–2008 → Fulham (utlånad) (England)
2008 → Ipswich Town (utlånad) (England)
2009–2010 Koblenz (Tyskland)
2010–2011 Swansea City (Wales)
2010 → Derby County (utlånad) (England)
2011 Newcastle United (England)
2011–2012 Oldham Athletic (England)
2012–2013 Hibernian (Skottland)

Kuqi spelade i Finlands landslag 1999-2010. Han spelade 62 matcher och gjorde 7 mål.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport