Hoppa till huvudinnehåll

Politiker i Kronoby lovar snygga till sitt språk

Arkivbild. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist fullmäktige

Politikerna i Kronoby ska inte längre använda språk som kan uppfattas som hotfullt. Representanter för alla partier i kommunen lovar nu att använda ett språk som inte kan uppfattas som trakasserande mot kommunens anställda.

Det är arbetsgruppen för sakligt bemötande som har gjort upp en överenskommelse om ett renare språk. Alla sex medlemmar i arbetsgruppen har skrivit under avtalet. De ledamöterna ska nu förankra avtalet i sina fullmäktigegrupper.

Överenskommelsen gäller både tal och skrift, och Bengt-Johan Skullbacka (sfp) nämner speciellt skriverier på sociala medier.

- Alla ska skriva med eftertanke på de sociala medierna. Ibland kan man ju brusa upp och göra något överilat, men jag hoppas att alla åtminstone försöker sitt bästa nu, säger Skullbacka som är en av medlemmarna i arbetsgruppen.

Arbetsgruppen för sakligt bemötande tillsattes efter att det framkom att några anställda upplevde att politikerna trakasserade dem.

Medlemmar i gruppen var Peter Albäck (c), Bengt-Johan Skullbacka (sfp), Leena Furubacka (sdp), Göran Strandvall (kd), Elisabeth Hagström (sfp) och Jan-Erik Hästö (sfp).

Läs också: