Hoppa till huvudinnehåll

Se Skämtrock på Arenan

Är det här roligt? Javisst. Bild: Kuvapalvelu skämtrock

Vad får en musiker att dra på sig ett svettigt lösskägg och en plasthjälm och sjunga med pitchad röst istället för att försöka göra musik ”på riktigt”?

Ryyd från Bat & Ryyd konstaterar att skämtrock är världens svåraste gren. Så varför överhuvudtaget kombinera prutthumor med musik? Lasse Grönroos och Joakim Rundt letar efter svar i en djungel av buskishumor i replokaler, backstage, på gig och testar t.o.m. på Skämtrock själva. I bubbelpool och fotostudio.

De möts av onykterhet, svammel, fniss och oförverkligade drömmar och finner inga svar. Men de kommer till en stor konklusion. Medverkande är bland andra Sean Banan, Rednex, Bat & Ryyd, Pizza Enrico och Aarne Tenkanen.

Du hittar också alla avsnitt på Arenan.

Bat & Ryyd

Humorduon Bat & Ryyd hade en hit 1989 men de turnerar fortfarande runt bykrogar iklädda samma otvättade kostymer som när det begav sig.


Pizza Enrico träder fram

Pizza Enrico hade hitlåten Mita sina sanoa 2003 och deras första (och sista) skiva sålde platina i Finland. Från början var det ett internt nätskämt som plötsligt fick ett eget liv. Men då en purfinsk kille utklädd till snuskig pizzabagare sjöng på bruten invandrarfinska med skokräm i ansiktet så uppfattades det inte av alla som helt politisk korrekt. Nu träder Pizza Enrico för första gången fram i offentligheten för att analysera vad som egentligen skedde.


Menar Sean Banan allvar?

När Lasse och Joakim stiger av flyget i Stockholm vet de varken om de kommer att få en audiens med Nöjessveriges största stjärna eller om karln kommer att vara kapabel att svara vettigt på en enda fråga. Finns det en utstuderad plan bakom kiss- och bajshumorn? Eller är Sean Banan bara ett...skämt?


Att turnera med Aarne Tenkanen

Den sjungande spårvagnschauffören Aarne Tenkanen som drar fräcka vitsar och sjunger om sprit och kvinnor är en legend. Men efter att låtskrivarpartnern Gösta Sundqvist dog tyckte många att gnistan försvann. Vi får se skämtrockarens verklighet backstage och på scen, de efterhängsna kvinnorna och en krogkonsert som slutar i slagsmål.


Könshårdrock med Skitarg

Svenska bandet Skitarg säger att de inte har någonting att förlora så därför täcker de in det område som ingen annan har gjort. Det vill säga metall med barnförbjudna porrskämt i Onkel Kånkels och Svullos anda. Deras finlandssvenska manager säger att det är vuxna svenska män som beter sig som 12-åringar. Och André Wickström är med på nyaste skivan.


Idag skäms alla över Sikaduo

Humorduon Sikaduo hade i kölvattnet på miljonsäljande Rednex en finsk listetta med låten Kourin kourin 1995 men efter det har det varit tyst om dem. Idag vill ingen av dem som hade att göra med bandet minnas hela grejen. Producenten som kläckte idén och skivbolagets marknadsföringsfolk tackar artigt men bestämt nej till en intervju. Lasse och Joakim spårar därför upp de två dansarna i musikvideon. Miss Texas och Miss Oklahoma träder fram och berättar hur det gick till när man smidde medan järnet var varmt.


Rednex

Rednex sålde över tio miljoner skivor men efter rättegångstvister och andra bråk har de idag inte en enda originalmedlem kvar. Däremot är hela konceptet till salu ifall du vill köpa upp Rednex. Vi får se hur det går till när en bunt onyktra eurotrashmusiker 20 år för sent förbereder sig för spelning på 90-talsnostalgikväll.


Saddam's Family och drömmen om att bli kultband

Sedan 1997 har Sibbo-bandet Saddam's Family haft sammanlagt tre gig men de har satsat desto mer på dem. Det är inte ett självändamål att spela live utan det viktiga är att bygga scenrekvisita, snacka skit och dricka kaffe. Bara man har målen klara för sig själv och ställer ribban på rätt höjd så kan man nå dit.


Peter Settman minns Ronny & Ragge

Idag är Peter Settman en framgångsrik talk show-värd och tv-personlighet men 1991- 1993 var han en lallande rockabillyidiot som ena halvan i humorduon Ronny & Ragge. Med snus i läppen, brylcreme i håret och brallorna på halvstång blev sketchfigurerna mitt i allt en storsuccé och de gjorde en skiva. Idag kränks bloggare och ser allt från rasism till våldtäktskultur i de gamla avsnitten av Byhåla. Men vad hände med Ronny & Ragge efter storsucén?


Kvinnor och skämtrock

Lasse och Joakim inser att det är mest män som klär sig i tokig peruk och skojig lösnäsa i hopp om en skämtrockkarriär. Varför det då?