Hoppa till huvudinnehåll

Tullbedragare lurade till sig 50 000 euro

Nätbankskoder.
Nätbankskoder. Bild: Yle nätattack

Polisen och Tullen säger att de bedragare som skickade ut e-post i Tullens namn har kommit över omkring 50 000 euro.

I e-postmeddelandena ombads mottagaren logga in i Tullens nättjänst med hjälp av sina bankkoder. På det här sättet har bedragarna kommit över bankkoderna, och använt dem till att lyfta snabblån.

Åtminstone hundra personer har lämnat ut sina bankkoder åt bedragarna, och i en fjärdedel av fallen har bedragarna lyckats lyfta snabblån med hjälp av dem. Enligt polisen har det sådana personer varit mera utsatta som har nätbankkoder som löper i nummerordning. Bedragarna har använts sig av två olika snabblånegivare och de har upprepade gånger lyft maximibeloppet snabblån på 2 000 euro.

Polisen har konfiskerat några tiotusen av de pengarna.

Kriminalinspektör Jukkapekka Risu vid Helsingforspolisen säger att man har bett ett av snabblåneföretagen ta kontakt med de kunder skriftligen, vars bankkoder har använts. De är kan ju inte annars veta om att lån har lyfts i deras namn.

Tullen strävar också efter att så mycket som möjligt informera om lurendrejeriet, det är möjligt att nya fall ännu uppenbarar sig fastän det redan i tisdags var rätt lugnt.

Enligt polisen är det sannolikt finländare som ligger bakom brotten. De utreds som grovt bedrägeri, vilket kan ge upp till fyra års fängelse..

Läs också