Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina intresserat av österrikisk neutralitet

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz träffade sin ukrainske kollega Andrij Desjtjytsia i Wien i Österrike den 20 march 2014.
Utrikesministrarna Sebastian Kurz och Andrij Desjtjytsia (Ukraina) i Wien i Österrike i mars i år Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz träffade sin ukrainske kollega Andrij Desjtjytsia i Wien i Österrike den 20 march 2014. Bild: EPA/DRAGAN TATIC desjtjytsia

Öst eller väst? I efterdyningarna av Krim-krisen har Ukrainas framtida säkerhetspolitiska lösningar väckt stort intresse. I det här sammanhanget har också Finland förts fram som en möjlig modell för Ukraina. Nu verkar det ändå som om regeringen i Kiev har valt att i stället rikta blickarna mot ett annat neutralt land, nämligen mot Österrike.

– Den ukrainska regeringen har vänt sig till oss och man är intresserad av den sakkunskap vi har när det kommer till neutralitet och alliansfrihet. Det sade Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz i samband med EU:s utrikesministermöte i Aten för några dagar sedan. Det ukrainska intresset har redan fört österrikiska rådgivare till Kiev.
– I slutändan är det Ukraina som måste bestämma hur man vill ha det, men vi ger dem gärna en inblick i den österrikiska modellen. Ett ukrainskt medlemskap i Nato skulle i alla fall sända fel signaler och i Ryssland tolkas som en provokation, säger utrikesminister Kurz.

Neutralitet sluter inga dörrar

Flera möjliga säkerhetspolitiska lösningar för Ukraina har redan kastats fram i debatten. Till exempel USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger föreslog för en tid sedan att Ukraina borde bli som Finland, det vill säga neutralt med goda relationer till grannen i öster.
De österrikare som nu ser sitt lands neutralitet som en modell, drar gärna vissa paralleller mellan den nuvarande situationen i Ukraina och situationen i Österrike efter andra världskriget. Österrike hade då sovjetiska trupper inom sina gränser och man stod inför en möjlig uppdelning av landet. Den då valda lagstadgade neutraliteten hindrade heller aldrig att Österrike utvecklades i västlig riktning och att man till slut gick med i EU.

Ekonomin spelar stor roll

Men också i Österrike ser man förstås begränsningarna. Neutralitet måste kunna backas upp på ett trovärdigt sätt och på den här punkten har det utarmade Ukraina en lång väg att gå.
– Neutralitet i sig är inte lösningen på problemet. Det handlar också om vart man ska vända sig ekonomiskt. Också här måste vi komma bort från blocktänkandet. För de här länderna får det inte handla om antingen eller, det vill säga väst eller öst, säger utrikesminister Kurz till det österrikiska rundradiobolaget ORF.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes