Hoppa till huvudinnehåll

"Visst är det lite nervöst"

På torsdag och fredag blir det Ströhö i Toners 30-årsjubileumskonserter. Elever vid Strömborgska skolan i Borgå finslipar programmet i festsalen hela veckan.

Musiklärare Rolf Danielsson står framför scenen. Ungdomarna har samlats efter lunchrasten och det är dags att fortsätta öva in programmet. Det är måndag och generalrepetition.

Först övar kören hur de ska springa i snabb takt från festsalsdörren upp till scenen. Den klassiska introduktionssången "Ströhö i Toner" ekar i festsalen. Efter en halv minut blir det stopp på grund av att någon spelar fel och så blir det att ta om.

Fem unga damer

Som första egentliga sångnummer uppträder fem unga damer med låten "Bonfire Heart" av James Blunt. Damerna i fråga heter Elma Leminen, Arianna Holme, Alina Eriksson, Ida Öhberg och Anna-Julia Stråhlmann.

Elever övar inför 30-årsjubiléet för Ströhö i Toner
Elever övar inför 30-årsjubiléet för Ströhö i Toner Bild: Yle/Carmela Walder jubileumskonsert

- Nog är det alltid lite nervöst, men det ska det vara också, säger flickorna.

De tippar att det kommer att bli extra nervöst på torsdag då de uppträder första gången inför publik. Fredagen blir lite extra för att det enligt flickorna blir extra jubileumsprogram.

Konserten byggs upp så att de mindre erfarna uppträder i början och så blir det niondeklassare i den sista halvtimmen.

Elever övar inför 30-årsjubiléet för Ströhö i Toner
Elever övar inför 30-årsjubiléet för Ströhö i Toner Bild: Yle/Carmela Walder jubileumskonsert

Danielsson är mannen bakom allt

Den första Ströhö i Toner-konserten hölls för trettio år sedan på initiativ av Rolf Danielsson. Han har hållit i trådarna ända sedan dess.

Han säger att det under de första åren kunde vara elever som uppträdde med klassisk musik och folkmusik, men idag är det de nyaste poplåtarna som klingar i festsalen. Under de första åren var det många som spexade på scenen och klädde ut sig, men också det har fallit bort.

I år utnyttjar Ströhö i Toner ny teknik i form av en videoskärm i bakgrunden. På den spelas det upp videoklipp som har filmars in tidigare och olika stämningsskapande bilder visas upp.

Yle Östnyland sänder Ströhö i toner live på webben

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland