Hoppa till huvudinnehåll

Biskopen visiterar Väståboland

biskop björn vikström
biskop björn vikström Bild: YLE björn vikström

Borgå stifts biskop Björn Vikström besöker under fem dagar Väståbolands svenska församling.

Biskopsvisitationen pågår lite längre än normalt, faktiskt rekord för Vikström, men den görs just för att fem gamla församlingar har gått samman. Biskopen vill besöka alla delar för att höra hur samarbetet löper.

Vikström granskar visserligen verksamheten, så som det förr gjordes under biskopsvisitationer, men numera handlar det också om att ge råd och att förebygga eventuella problem inom församlingen. Biskopen gör årligen 4-5 biskopsvisitationer.

På onsdagen träffar biskopen och hans följe församlingsanställda och församlingsmedlemmar i Nagu; på torsdag Houtskär och Norrskata; på fredag Iniö; på lördag hålls visitationsstämma i Pargas; och på söndag avslutas visitationen med gudstjänst och kyrklunch i Korpo.

Björn Vikström har tidigare erfarenhet av Åboland genom att han i 15 år var kaplan i Kimito, och via de skriftskoleläger som Borgå domkyrkoförsamling höll i Houtskär, där han själv gick i skriftskola och också var hjälpledare.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland