Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollstränare förklarar missförstånd

juha malinen
Juha Malinen håller med om att hans uttalanden var klumpiga men säger att det skett ett missförstånd. juha malinen Bild: Lehtikuva juha malinen

Fotbollsligan mest finländska lag och namn som kan uttalas rätt. Fotbollstränaren förklarar vad han egentligen menade med kommentarerna.

Fotbollstränare Juha Malinens uttalanden väckte uppståndelse då han angående det egna laget, RoPS, bland annat sade att de troligtvis är det mest "finländska" laget i ligan och att de har fått sådana spelare vars namn man uttalar rätt och som finländarna känner igen.

Myteriet ringde upp Juha för att höra vad som egentligen låg bakom dessa uttalanden.

- Det hela är ett missförstånd. Just nu lever vi i en sådan tid att mina uttalanden med flit kan tolkas fel. Budskapet var det att vi borde försöka arbeta så mycket vi kan med inhemska talanger. Satsar vi för mycket på spelare som kommer in från utlandet i sista minuten blir våra egna, inhemska, spelare som varit med hela träningssäsongen lidande, menar Juha som också vill betona att han inte på något sätt med egna spelare bara menar de som har en finsk bakgrund.

- Jag har alltid tyckt att de platser som blir över i laget då de egna spelarna är placerade borde fyllas så bra som möjligt, vilket ofta betyder att man köper in spelare utifrån. Hur många dessa spelare borde vara till antalet överlåter jag till de som bestämmer. Jag är här för att träna mitt lag och då följer jag de riktlinjer som gäller.

Juha håller dock med om att hans sätt att uttala sig var klumpigt och ber om ursäkt ifall någon tog illa upp.

Landslaget viktigast

- Om man tänker på tävlingsaspekten är vår främsta uppgift att Finlands landslag når framgångar och då finns det vissa kriterier för vem som får spela i landslaget. Det är vår skyldighet i fotbollsligan att vi utvecklar sådana spelare som tränarna i landslaget kan använda sig av eller som kan fortsätta från oss till de större internationella klubbarna för att utvecklas där.

Angående spelare med namn som man kan uttala rätt säger Juha:

- Det var bara en färggrann kommentar och inget som någon behöver ta på för stort allvar.

Källa: Helsingin Sanomat