Hoppa till huvudinnehåll

Sophia Jansson: "Det här har Borgå skött bra!"

sophia jansson
Tove Janssons brorsdotter Sophia Jansson sophia jansson Bild: YLE/Stefan Härus mumin caracters

- Det har varit lätt att locka författare och forskare till Litteraturseminariet i Borgå i augusti.

Det säger producenten Paola Dadda. Hon berättar vidare, att också president Tarja Halonen tackade ja på stående fot. Presidenten konstaterade - då Dadda ringde upp henne - att hon inte alltid har möjlighet att tacka ja till evenemang av den här typen, men eftersom hon tycker om Tove Jansson så mycket, så får det bli ett ja den här gången.

Krafterna bakom litteraturseminarium 2014
Sophia Jansson, konstnärlige ledaren Sabine Forsblom, Grands verksamhetsledare Annika Nummelin och producenten Paola Dadda Krafterna bakom litteraturseminarium 2014 Bild: YLE/Stefan Härus litteraturseminarium 2014

President Halonen kommer att öppna Litteraturseminariet den 9 augusti - på dagen 100 år sedan Tove Jansson föddes.

Rätt plats - rätt tid

- Det behövs helt enkelt ett litteraturseminarium just nu, säger Dadda. Att arrangera det just i samband med att det förflutit 100 år sedan Tove Jansson föddes och i en omgivning där hon verkade och trivdes, gör ju inte saken sämre, menar Dadda. Tove Janssons brorsdotter och företaget Moomin Characters huvuddelägare - Sophia Jansson - håller med:

- Tove har trampat på samma gatstenar som östnylänningarna, så det är trevligt att Litteraturseminariet blir verklighet just i Borgå, säger Jansson. Kulturkrafterna i Borgå har skött detta utmärkt, säger Jansson. Jag blev kontaktad redan för ett par år sedan och var kanske lite tveksam till om ett evenemang av den här klassen skulle kunna genomföras.

- Idag är jag stolt över dem och glad att detta kan bli verklighet och att de har fått till stånd ett så pass gediget program, säger Jansson.

Välkända namn

Det blir en hel del välkända författare och föreläsare som kommer att delta i evenemanget - bland andra skådespelaren Birgitta Ulfsson - vars vän Tove Jansson var. Professor Boel Westin och författaren Jukka Laajarinne kommer att diskutera olika teman i Tove Janssons litteratur.

Unga ordkonstnärer som Stella Parland, Linda Bondestam och Annika Sandelin liksom seriettecknaren och grafikern Filippa Hella deltar i seminariets del där man diskuterar barnlitteraturens framtid.

Det arrangeras också en kryssning för inbjudna gäster till Klovharun i Pellinge skärgård, där Tove Jansson vistades under tiotals somrar och där säkerligen många Muminberättelser kommit till.

Fortsättning följer?

Litteraturseminariet går av stapeln i Borgå den 9 och 10 augusti på Dragonregementet i Gamla stan och i Kulturhuset Grand.

Det samlande namnet för Litteraturseminariet är "Allting är mycket osäkert och det är just det som lugnar mig" - ett uttalande ur Tove Janssons bok "Trollvinter".

Om Litteraturseminariet får en fortsättning återstår att se.

- Vi kommer nog att planera vidare, säger producenten Paola Dadda. Hoppeligen kommer vi att få finansiering för att kunna arrangera ett nytt Litteraturseminarium i framtiden.

Budgeten för årets Litteraturseminarium är cirka 100 000 euro.