Hoppa till huvudinnehåll

Sportmagasinet: "Roligt är det inte men det måste göras"

Viktminskningen var det som färska EM-bronsmedaljören Petra Olli oroade sig mest för inför hemma-EM i Vanda förra veckan.

Ollis normalvikt ligger mellan 63 och 64 kilo, medan hon tävlar i 58-kilosklassen. Inför EM började hon medvetet minska sin vikt i början av mars. Tidtabellen är resultatet av experiment tidigare i vinter.

Petra är själv mycket intresserad av näringsfrågor och söker aktivt information som ska hjälpa henne att hantera balansgången mellan viktminskning och bibehållandet av den fysiska kapaciteten.

– De två sista veckorna före EM är mina måltider mycket proteinrika. Kolhydrater intar jag strax innan träningspassen för att orka träna. Det allra viktigaste är ändå att dricka MYCKET vatten. På det sättet hålls ämnesomsättningen igång och med magen full av vatten kan jag också hålla mig från att småäta på kvällen.

Inför invägningen låg hon 700 gram från sin matchvikt 58 kg. Det betydde ett svettigt träningspass för att få ut de sista dropparna. När vågen sedan stannade på 57,8 kilogram var pärsen nästan över. Att börja äta och dricka igen är också en konst.

– Man måste göra det med eftertanke. Inte hälla i sig vätska alltför snabbt, utan små mängder i taget. Och middagen kvällen innan tävlingsdagen ska innehålla rikligt med kolhydrater.

Hur kroppen tar emot vätskan och näringen är ändå olika varje gång.

– Ibland går det bra och ibland rinner allting igenom. Om man dricker och äter för snabbt blir man lätt svullen och ingenting går ner och så mår man illa följande morgon, konstaterar Olli.

Här kan du läsa mera om Petra Ollis viktminskningsprojekt!

I Sportmagasinet denna vecka också fotbollstränaren Shefki Kuqi och eftermiddagstennis i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport