Hoppa till huvudinnehåll

Författare premieras i Åboland

Clara Henriksdotter Puranen
Clara Henriksdotter Puranen Clara Henriksdotter Puranen Bild: Yle/Niclas Lundqvist clara henriksdotter-puranen

Åbolands svenska kulturfond delar ut årets kulturpriser till författarna Katarina Gäddnäs och Clara Henriksdotter Puranen.

Poeten och författaren Katarina Gäddnäs får huvudpriset på 10 000 euro för sitt mångåriga engagemang inom litteraturen. Enligt prismotiveringen har hon verkat för att främja litteraturlivet på Åboland, i Svenskfinland och i Norden. Gäddnäs har bland annat varit jobbat aktivt med Mariehamns litteraturdagar.

Frilansjournalisten och författaren Clara Henriksdotter Puranen från Högsåra får årets Torvaldska pris på 3000 euro för sitt engagemang för lokala åboländska frågor. Enligt prismotiveringen har Puranens engagemang präglas av ett starkt intresse för människan, för det lokala och för rättvisa.

Torvaldska priset har sedan år 1992 utdelats för stärkandet av den åboländska identiteten.

Läs också