Hoppa till huvudinnehåll

Lökblommor i styroxhalvor

Lökblommor i styroxhalvor
Lökblommor i styroxhalvor Lökblommor i styroxhalvor Bild: YLE/Strömsö blomsterarrangemang,floristik,owe salmela,påskpynt,strömsö

Ägg och gula narcisser är väl något som vi alla förknippar med påskfirandet! Gör din egen variant av äggskal med hjälp av en styroxboll-halva, lite fjädrar eller annat som täckmaterial och plantera sen i det färdiga äggskalet härliga vårlökar – narcisser, tulpaner, krokus och pärlhyacinter. Snabbt, enkelt och framför allt – roligt!

Och i ditt äggskal kan du lika väl så rajgräs som plantera lökväxter…. och till sommaren flyttar äggskalet kanske ut i trädgården och får en ny växt!

Materiallista:

  • Ihålig styroxboll, delbar , kan köpas i hobbyaffären
  • material för dekoration av bollen, vi använde fjädrar och ”videchips” från hobbyaffären
  • lim, vi använde varmlim till ”chipsen” och spraylim till fjädrarna
  • olika lökväxter
  • vitmossa eller liknande för plantering

Arbetsskeden:

  • Limma täckmaterialet på styroxhalvan
  • Plantera lökväxterna, vi planterade: narcissser, tulpaner, krokus och pärlhyacinter

Styroxbollarna hittar du i hobbyaffären. delbara, ihåliga bollar finns i olika storlekar. De mindre säljs som hela bollar men de större (25-30 cm/diam) kan fås som halvor!

Fjädrar och annat material för äggskalet hittar du också i hobbyaffären eller så samlar du material från naturen som t.ex. barkbitar, torra löv, torrt gräs osv. Egentligen kan du använda vad som helst.
För fastsättning kan du välja mellan varmlim, kallim eller spraylim beroende på materialet du valt.

En av de många fördelar med att använda styroxbollar som planteringsunderlag är att styroxen är vattentät, du behöver alltså inte vara rädd för att din kruka skall läcka!
Styrox väger också lite och är lätt bearbetad om du vill forma om ägghalvan….

Släpp loss din kreativitet och skapa dina egna fantasiägg,
Lycka till!

  • Vägnamnskylt vid Ålandsvägen i Mariehamn.

    Hårt motstånd mot att slå ihop Ålands små kommuner - minsta har 99 invånare

    Kommunerna härstammar från medeltida kyrkosocknar.

    ”Som i en diktatur”, ”tvångslagstiftning” och ”rädsla att låta väljarna bestämma”. Så här låter det när lagtinget diskuterar en förändring av dagens kommunstruktur på Åland. Den härstammar från de medeltida kyrksocknarna och reformen är den hetaste frågan på Åland just nu.

  • Träning

    God fysisk kondition kan skydda mot fettlever

    Konditionen viktigare än vikten visar ny forskning.

    Färska forskningsrön från Åbo universitet visar att oavsett hur mycket en person väger så minskar riskerna för att drabbas av fettlever så länge personen har en god fysisk kondition.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid