Hoppa till huvudinnehåll

"Vi måste vara flexibla och hitta nya lösningar"

Tom Simola Bild: Yle/Monica Forssell tom simola

Kimitoöns kommundirektör Tom Simola medger att läget är bekymmersamt då över trettio personer får gå från Abloys låsfabrik i Björkboda. Men han tycker ändå att det är viktigt att se framåt och försöka hitta nya möjligheter.

- Det är klart att det här är jobbigt för de som blir utan jobb, men det positiva är att Abloy lovat stöda de personer som drabbas att hitta nya jobb eller att utbilda sig på nytt, säger Simola.

För tillfället har Kimitoön en arbetslöshet på 11 procent. Antalet arbetslösa har stigit mycket efter att FN-steel gick i konkurs och deras fabrik i Dalsbruk stängdes för snart två år sedan. Då förlorade 180 personer sina jobb på Kimitoön. Men ny statistik visar att av dem har cirka 100 personer lyckats hitta nytt jobb.

- Kimitoön som område kommer att klara sig om kommunen är beredd att anpassa sig till nya omständigheter. Men det måste finnas en politisk vilja att göra förändringar. Vi lever i en föränderlig och turbulent värld och nu gäller det att se på framtiden med nya ögon och hitta nya lösningar, säger Simola.

Läs också